logo

Актуелности

Младеновчани на Светој Гори

У организацији градске општине Младеновац, група Младеновчана посетила је прошлог викенда Свету Гору и српски манастир Хиландар, четврти по светогорској хијерархији.

Првог дана овог поклоничког путовања Младеновчани су, најпре, посетили Српско гробље Зејтинлик у Солуну, где су се поклонили сенима ратника који су у Првом светском рату изгубили живот на Слунском фронту, а међу којима је било и предака оних који су кренули на ово ходочашће. На путу за Свету Гору, потом је посећен и манастир Мило Арсеница (Каково), метох Хиландара.

Другог дана ходочашћа, а након коначишта у манастирским одајама стигло (пре тога су сви упознати са строгим правилима о понашању на Светој Гори) се до Свете Горе где се, најпре, посетила велика светиња и светионик српства и православља, осмовековни манастир Хиландар. Уследио је обилазак његових цркава, поклоњење и целивање чудотворних икона Богородице Тројеручице, Богородице Акатистине, Богородице Попске и других икона као и мошти светих, манастирске ризнице, најзначајнијих објеката и поседа који га окружују. Том приликом Владан Сеферовић из Доброчинства детаљно је младеновачке ходочаснике упознао са прошлошћу и садашношћу Хиландара, историјом српске државе и Православне цркве.

Игуман Хиландара, Архимандрит Методије, примио је, после вечере са монасима у манастирској трпези краља Милутина, Дејана Чокића, председника градске општине Младеновац.

Дејан Чокић, носилац ордена Св. Симеуна Мироточивог, највишег одличја Епархије Шумадијске, том приликом се захвалио на пријему и уручио игуману плакету градске општине Младеновац, дарове наше општине и Удружења пчелара Младеновца.

Игуман Методије, у име братства Свете царске српске лавре Хиландара, у којем је сада педесетак монаха, топло се захвалио на доброчинству и даровима као и овом ходочашћу које је уприличила општина Младеновац, изразивши посебно задовољство што општина брине о српским светињама и што је међу младеновачким поклоницима доста младих.

 

– Била је ово част и велико задовољство што је игуман Методије нашао времена да нас прими поред свих својих обавеза и задржао се у краћем разговору са нама. Обећали смо му да ће се општина Младеновац потрудити, и поред тешке економске ситуације, да настави традицију посете младеновчана Хиландару – истакао је председник Чокић, после овог пријема који игуман Методије не тако често због бројних обавеза уприличи гостима Хиландара.

Игуману Методију је Славомир Војиновић, публициста из Младеновца уручио издања десетак монографија чији је он аутор, а међу којима су и Младеновац на старим фотографијама и Манастири Космаја, аутора Боре Шобота.

 

Младеновчани су, другог дана ходочашћа Светој Гори, посетили и административни центар овог Богородичиног врта – Кареју. Овде су обиђене Протатон, саборна и најстарија светогорска црква и поклонили се најзначајнијој икони Свете горе Мајци Божијој Достојно Јест, грчки (некада грузијски) манастир Ивирон (трећи по светогорској хијерархији) и Скит Св. пророка Илије.

Највећи утисак на госте из Младеновца оставила је посета Испосници Св.Саве где су се поклонили чудотворној икони Млекопитаељници и обишли пећину у којој је боравио, тиховао и стварао велики српски светитељ и просветитељ и сусрет са монахом-испосником Никодимом. Отац Никодим је са гостима из Младеновац отпевао, на крају посете, химну Светом Сави и благословио њихов повратак у Србију.

 

– У свим светињама Светогорским ми смо примани срдачно и указивана нам је велика пажња што сведочи о уважавању и других манастира и монаха ходочасника из Србије и саме наше отаџбине. Пред нас су изношене највеће манастирске реликвије, иконе, дозвољен нам је приступ најзначајнијим објектима и манастирским одајама. Морам да напоменем да смо сви присуствовали богослужењима, ноћном бденију и Светој литургији, колико нам је време боравка у Хиландару допуштало.

Радује ме што су се младеновачки ходочасници понашали достојанствено на овом путовању, које никако није било туристичко, већ у циљу упознавања наших средњошколаца, студената, представника удружења и друштава грађана, пољопривредника, радника ... са српском традицијом, културом, а пре свега православљем – истакао је по повратку са Свете Горе, Дејан Чокић, председник градске општине Младеновац.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.