logo

Актуелности

Брже и безбедније до Београда

Предстојећа обнова дела пруге Младеновац - Београд, скратиће трајање путовања до Београда за пола сата, речено је на данашњем састанку представника ЈП "Железнице Србије" и градске општине Младеновац.

На данас одржаном састанку представника "Железница Србије" и Дејана Чокића, председника градске општине Младеновац, најављена је реконструкција дела пруге Београд - Младеновац. Темељна обнова ће се радити на деоници између станица Ковачевац и Сопот Космајски у дужини од 18 километара. Како је речено, просечно трајање путовања возом до Београда сада је око сат и по, а после обнове, Младеновчани ће до Београда стизати за сат времена.

Према најави радови почињу за око три месеца и трајаће 90 дана.

Како нам је објаснио Зоран Динчић из ЈП "Железнице Србије", реконструкција подразумева комплетну замену горњег строја, репарацију контактне мреже и радове на доњем строју пруге.

– То значи да ће се радити и обнова мостова који су на том делу пруге, као и путних прелаза. Пруга ће бити комплетно обновљена за пројектоване брзине од 100 до 120 километара на сат чиме се обезбеђује знатно бржи и безбеднији железнички саобраћај од Младеновца до Београда. Грађани добијају бржу и безбеднију везу до Београда. Садашње стање пруге је на граници безбедности. Садашња брзина до станице Сопот Космајски је 30 км/х , а после радова ће бити 100 км/х. Када се заврши биће то врхунска деоница пруге. Последњи пут, иоле озбиљнији радови на реконструкцији пруге Младеновац - Београд, обављени су још 1990. године – рекао је Динчић.

Он је додао да се радови  финасирају из руског кредита, извођач радова је "РЖД Интернешенел", фирма Руских државних железница, а материјал је обезбедило ЈП "Железнице Србије".

– Јуче смо потписали протокол са Градом Београдом. Суштина је да Град инсистира на тридесетоминутном саобраћају у вршном периоду, а иначе на сат времена на линији Београд - Младеновац. То значи да се системом "Беовоза" неће ићи директно за Београд, већ ће се долазити до рубних станица путничким возовима, а онда се прелази у "Беовоз" и са истом картом се долази до центра града. Ти возови иду на сваких 15 минута са рубних станица, тако да ту нема губљења времена – каже Динчић и најављује да се планира и реконструкција дела пруге од Раковице до Ресника после чега ће се знатно добити на пуној функционалности система "Беовоза"

Дејан Чокић, председник градске општине Младеновац, рекао је да ће овим радовима грађани Младеновца добити безбеднији, бржи и јефтинији алтернативни начин саобраћаја до Београда чиме ће се растеретити аутобуски и аутомобилски саобраћај до главног града.

Чокић је истакао да је осим за путнички саобраћај, ова деоница важна и за привреду Младеновца јер ће се теретни саобраћај до Београда одвијати знатно брже што је значајна ставка за потенцијалне инвеститоре у нашу општину.

– Осим ове директне користи данас смо постигли договор са представницима "Железница Србије" о откупу камена туцаника који ће остати после реконструкције пруге. Како су нам рекли ради се о 36.700 кубика камена, а постигнут је договор о откупу највеће количине тог камена који ће се користити за насипање пољопривредних, атарских путева на територији наше општине – рекао је Чокић.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.