logo

Актуелности

Усвојен ребаланс буџета

 

На седници одржаној 14. августа 2015. године, чланови Привременог органа усвојили су ребаланс општинског буџета. Општи оквир буџета је на нивоу претходног ребаланса, али су направљене неопходне измене унутар буџетских ставки како би се обезбедило несметано функционисање општине. 

Усвојеном Одлуком о измени и допуни одлуке о буџету градске општине Младеновац за 2015. годину општински буџет је заокружен на 606.047.479,00 динара. Структурно, пренета средства, текући приходи и примања учествују са 595.097.479,00 динара, а приходи и примања индиреткних корисника буџета са 10.950.000,00 динара.

Гордана Јовановић из Службе за буџет и финансије, рекла је да је ребаланс урађен на основу предвиђања трошкова у наредном периоду сходно времену у којем се налазимо и потребама за функционисање општине како би период пред нама прошао без неког озбиљњијег оптерећења. 

Предраг Вулиновић, члан Привременог органа, истакао је да су анализом финансијског стања буџета утврђене велике аномалије у трошењу новца и да нужно усвајање овог ребаланса никако не значи аминовање тог стања.

– Најбољи пример затеченог стања је коришћење текуће буџетске резерве. Та резерва је била предвиђена у износу од 1,5 милиона динара, а у извештају о коришћењу те резерве, до 15. јула, видимо да је кроз њу прошло 7.680.000 динара. Претходни председник је доносио налоге, ван одлуке о ребалансу, да се новац са једних позиција пребацује на друге, па кад се потроши текућа резерва, она се опет пумпа. Један од тих налога је да се са позиције Исхрана и смештај деце са посебним потребама скине 284.000 динара и уплати у текућу резерву. Онда се са те текуће резерве плаћају неки уговорчићи Туристичке организације, путовање на Хиландар и слично. Ребаланс који усвајамо не значи аминовање ствари које су чињене већ нужну пројекцију трошкова и обавеза које нас очекују до краја године, а о овоме ће се тек причати приликом усвајања завршног рачуна – рекао је Вулиновић.

Привремени орган је усвојио и Одлуке о изменама и допунама Одлуке о општинском правобранилаштву градске општине Младеновац. Весна Милић Сјеран, секретар Привременог органа, истакла је да су измене биле потребне из више разлога, а најпре јер Одлука није била усклађена са Законом о државном правобранилаштву по више основа. 

– Суштина закона је да правобранилац као правни заступник општине никако не може давати правно мишљење на испуњеност формално правних услова код склапања уговора. То се дешавало. Закон предвиђа временску ограниченост функције, а наши заменици правобраниоца су били на сталном раду што нигде више не постоји. Ми смо имали у претходној одлуци да је за заменика правобраниоца довољно имати три године рада после положеног правосудног испита, а имали смо заменика који приликом постављења није испуњавао ни овај законски услов – рекла је Милић Сјеран.

Привремени орган је одобрио набаку поклона за ђаке прваке са територије Градске општине Младеновац за 2015. годину, према бројном стању које школе пријаве. Појединачни поклон садржи свеску А5 формата, блок бр. 2, дрвене боје, графитну оловку, магичну оловку и воштане боје.

Радом општинског правобранилаштва, Привремени орган се бавио и приликом усвајања оставке досадашњег општинског правобраниоца Драгана Томићевића.

Предраг Вулиновић :  На основу сазнања која имамо о раду човека који је обављао функцију општинског правобраниоца, рекао бих да ми нисмо имали у претходном периоду ни један уговор који је правобранилац оверио печатом што би значило да је склопљен у складу са законом. У наредном периоду, у складу са нашим договором са градским правобранилаштвом Београда, ми ћемо отворити неке поступке. Имамо књижење објеката Кораћичке бање, Старе Механе као и поступке Интерната, "Риболовца" и свега онога у чему је претходни правобранилац имао учешћа. Усвајање ове оставке не значи аболицију за нечији рад или нерад, тако да је ова прича далеко од свог епилога. 

Привремени орган је одложио више Извештаја стручних служби Управе градске општине Младеновац и Информација о раду због непотпуности документације и недостатка времена за детаљну анализу. Тако је, између осталог, одложен  Извештај о комисијама и другим радним телима формираним за време мандата Дејана Чокића који је доставио Начелник Управе градске општине Младеновац, Информација о запосленима у Управи градске општине Младеновац по закљученим уговорима о повременим и привременим пословима, Извештај о раду Канцеларије за младе ГО Младеновац за период 1.1. 2015. до 16.7.2015. године, Информација о неизмиреним обавезама по рачунима за период јануар-јун 2015. године.

Током расправе о запосленима у Управи ГО Младеновац, по закљученим уговорима о привремним и повременим пословима, Предраг Вулиновић је рекао да се неки елементарни подаци не слажу.  

– Мене интересује број лица којима су закључени уговори 1.7.2015. године. Мени је заменик начелника Управе, Стеван Милојкић, доставио изјашњење за одређене запослене на Уговор и њихово присуство на раду. Ми овде имамо два извештаја. Извештај начелника Управе и Извештај заменика начелника који је се не слажу. Ми имамо случај заменика начелника Управе који закључује 12 уговора и извештава нас да је на дан 15.7.2015. године у Управи било 118 запослених. Начелник Управе тврди другачије и обавештава нас о другом броју стално запослених, од чега процентуално и зависи дозвољени број људи које можете запослити по овом основу. Нас неко овде хоће да доведе у заблуду, а из доступних информација немам разлога да сумњам у начелницу Управе. 

За сада, што се тиче рада заменика начелника Управе, предлажем да се сачини предлог одговрајуће Одлуке, а наравно у складу са Законом о локалној самоуправи, којом би се размотрио рад заменика начелника Управе у смислу одговорности, везано за овај његов извештај. Дакле, да се види да ли је евентуално прекршио закон закључивањем ових уговора и да се у том случају покрену одговарајући поступци јер је надлежност Привременог органа и надзор над радом Управе. Конкретно, да нам се за следећу седницу служба која склапа уговоре изјасни по овом случају, а у смислу утврђивања тачности навода Извештаја заменика начелника Управе – рекао је Вулиновић.

 

Д Н Е В Н И   Р Е Д

 

1. ПРЕДЛОГ ОДЛУКЕ О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ОДЛУКЕ О БУЏЕТУ ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ МЛАДЕНОВАЦ ЗА 2015. ГОДИНУ

2. ПРЕДЛОГ ОДЛУКЕ О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ОДЛУКЕ О ОПШТИНСКОМ ПРАВОБРАНИЛАШТВУ ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ МЛАДЕНОВАЦ

3. ПРЕДЛОГ ЗАКЉУЧКА О НАБАВЦИ ПОКЛОНА ЗА „ЂАКЕ ПРВАКЕ“ НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ МЛАДЕНОВАЦ ЗА 2015. ГОДИНУ

4. ПРЕДЛОГ РЕШЕЊА О ОДОБРАВАЊУ ПЛАЋАЊА ОБАВЕЗА ИЗ БУЏЕТА ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ МЛАДЕНОВАЦ ЗА ОБАВЕЗЕ ПО ЗАХТЕВИМА ЗА ИСПЛАТУ У ПЕРИОДУ 14.8.2015. –31.8.2015. ГОДИНЕ

5. ПРЕДЛОГ РЕШЕЊА О ПРЕСТАНКУ ФУНКЦИЈЕ ОПШТИНСКОГ ПРАВОБРАНИОЦА ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ МЛАДЕНОВАЦ

6. РАЗНО

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.