logo

Актуелности

Обележен Дан ослобођења Младеновца

 

Свечаном академијом и полагањем венаца на спомен обележја у Младеновцу и Међулужју, Општински одбор УБНОР – а данас је обележио 12. октобар – Дан ослобођења Младеновца у Другом светском рату.

Свечаности обележавања 71 године од ослобођења Младеновца присуствовале су бројне делегације борачких удржења. У име градске општине Младеновац, венце на споменик Српском ратнику у Младеновцу и споменик палим борцима у Међулужју положио је Владан Глишић. председник Привременог органа градске општине Младеновац.

Венце су такође положили и представници општинских организација УБНОР-а, Удружење потомака ратова 1912-1918 и Удружење борца рата од 1990. године.

Свечаној академији у сали "др Елси Инглис", општине Младеновац, присуствовали су борци НОР – а, генерал Мићо Грубор, председник секције Треће крајишке пролетрске бригаде као и члан Привремног органа ГО Младеновац, Саша Вићентијевић.

Радмило Петровић, подсетио је на борбе за ослобођење Младеновца, које су почеле 11. октобра 1944. године ослобађањем Међулужја. Он је рекао да су у ослобађању нашег града и околине учествовале јединице Првог пролетерског корпуса и снаге Црвене армије под командом генерала Жданова.

– Немачке трупе састављене од јаких пешадијских снага, мањих тенковских јединица наоружане "панцерфаустима" и противтенковске артиљерије, пружале су жесток отпор на правцу Топола – Младеновац – Београд.

Борбе за ослобођење Младеновца почеле су 11. октобра 1944. године ослобађањем Међулужја. Здружене јединице Народно ослободилачке војске и Црвене армије упутила су се ка Младеновцу да би 12. октобра око 17 часова избиле пред град.

 

Најпре је пробијена одбрана на источној ивици Младеновац и започео је продор ка северном делу града, али је непријатељ јаком минобацачком ватром зауставио напредовање.

На јужној ивици Младеновац, уз речицу Луг, немачке јединице су припремиле одбрамбену линију. Артиљерија Црвене армије извршила је јак напад након чега су тенкови уз јаку митраљеску ватру прешли у муњевит напад.

Код непријатеља се створила паника и у ноћи 12. октобра Младеновац је био ослобођен од непријатеља, а мост на Лугу разминиран.

Пут ка Београду био је отворен и престоница је осам дана касније ослобођена.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.