logo

Актуелности

Продужен рок за измену Статута Града

 

На јучерашњој седници Скупштина Града Београда изменила је закључак о приступању промени Статута Града Београда. Претходни рок од девет месеци продужен је на годину дана. Према образложењу градског менаџера Горана Весића, у постојећем законском оквиру није било могуће суштински променити Статут те се зато није приступило козметичким изменама.

Како је Весић рекао, зато је и одлучено да се иницирају промене одређених закона, а први и најважнији је Закон о главном граду који представља кровни закон да би се променио Статут. 

- У пакету с њим ићи ће и Закон о локалној самоуправи. Суштина онога за шта се град борио јесте да добијемо одређене надлежности и да можемо да их даље поверимо општинама. Тако би одређене општине добиле већа овлашћења него што су имале до сада, а наш предлог је да се Београд подели на две зоне, градску и приградску. Тако би Београд имао десет градских и седам приградских општина, а ове потоње требало би да имају већа овлашћења – нагласио је Весић.Идеја је и да се смањи број одборника, чланова општинских и Градског већа, као и других функционера. Нека овлашћења вратиће се Граду, јер се последњих деценија дешавало да Београд константно губи надлежности – рекао је Весић.

Он је додао да ће рад бити централизован тамо где је то потребно, али и напоменуо да добијање нових надлежности значи и добијање права и новца.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.