logo

Актуелности

Елси Инглис - мост између Единбурга и Младеновца

 

Шкотски публициста из Единбурга, Алан Каминг разговарао је са представницима општине Младеновац о предстојећем облележавању стогодишњице смрти др Елси Инглис на Спомен - чесми "Црквенац".

Тема разговора шкотског публицисте Алана Каминга и Велибора Видића из Историјског архива Ваљева, са представницима општине Младеновац, народним послаником Наташом Јовановић и чланом општинског Већа, Зораном Јоцићем, била је стогодишњица од смрти др Елси Инглис која ће се обележити следеће године на Спомен чесми "Црквенац".

Алан Каминг, публициста и историчар из Единбурга, родног града Елси Инглис, већ дуже време ради на прикупљању архивске грађе и популаризацији улоге и значаја Шкотске Женске Болнице у Србији током Првог светског рата. Каминг је пре две године, у друштву телевизијских екипа ББЦ-ја и СТВ-а, посетио места у Србији у којима су служиле медицинске сестре и лекари из Шкотске, између осталог и Младеновац где је била једна од пољских болница.

Како је Каминг рекао, ова посета имала је за циљ упознавање тамошње јавности са посебним везама између Шкотске и Србије током Првог светског рата када је преко 600 лекара и сестара добровољно дошло у Србију и помагало српској војсци и становништву.

Стогодишњица од смрти др Елси Инглис, главног организатора и покретача акције медицинске помоћи српском народу, биће прилика да се следеће године на посебан начин ода пошта медицинским добровољцима из Шкотске, закључак је састанка Каминга са представницма градске општине Младеновац.

Каминг је рекао да многи рођаци др Елси Инглис из Шкотске желе да по први пут дођу у Младеновац и присуствују свечаности на Спомен чесми "Црквенац".

– Током Великог рата, доста жена из Шкотске било је у Србији и овде у Младеновцу, а иза њих остало је доста докумената. Радо ћу вам уступити те документе како би слика о овим храбрим женама била што потпунија. Знам из писама др Елси Инглис да је после рата желела да се врати у Србију и изгради чесме пијаће воде и болнице.

Цео живот је посветила српском народу и имала је планове за Србију и после рата али смрт је била бржа. Ја сам упознао шкотску јавност са тим детаљима и ова прича је постала врло популарна што може бити мост за будућу сарадњу између две нације, Шкотске и Србије – рекао је Каминг.

Представници градске општине Младеновац договорили су да се размени архивска грађа о раду шкотских болница у овом крају чиме би се употпунила прослава на Црквенцу као и да се направи одбор који ће радити на припреми обележавања овог значајног датума за српску и шкотску историју.

 

 

 

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.