logo

Актуелности

Показне вежбе превенције и едукације

 

 

На платоу испред Спортског центра одржане су показне вежбе симулације саобраћајне несреће и помоћи повређеним путницима. Акцију је организовала Комисија за безбедност саобраћаја на путевима поводом Светске недеље сећања на жртве саобраћајних незгода.

Окупљени су могли да погледају два сценарија, интервенцију на месту саобраћајне несреће и симулацију обарања пешака, односно прве помоћи повређенима. Учествовали су  Ватрогасно - спасилачка јединица Младеновац, младеновачки Црвени крст, Служба Хитне помоћи и Полицијска станица Младеновац.

Првом вежбом представљена је ситуација на месту саобраћајне несреће. Обезбеђивање места од стране саобраћајне полиције, извлачење повређених из олупине уз помоћ ватрогасаца и њихов превоз колима Хитне помоћи. Приказан је редослед догађаја и указано на важност брзине и усклађености реаговања свих спасилачких служби.

Другим сценаријом симулирана је ситуација у којој пијани возач са сувозачем обара пешака на улици. Своје знање из прве помоћи у овој ситуацији демонстрирали су волонтери младеновачког Црвеног крста што је и била едукација посматрачима како да помогну повређенима у времену док не стигне медицинско особље.

Обе вежбе су имале за циљ указивање на значај поштовања саобраћајних прописа како би се избегле несреће на путевима и како поступити када до њих дође.

Владан Глишић, председник општине Младеновац и председник Комисија за безбедност саобраћаја на путевима градске општине Младеновац.

– Обележавамо овај дан пре свега да би смо се сетили свих који су протеклих деценија изгубили животе али и како би смо скренули пажњу јавности на последице и мере које се могу предузети да се спрече несреће на путевима. Озбиљни ефекти могу се постићи само ангажовњем целог друштва и подизањем свести о значају безбедности саобраћаја. Наша је обавеза да безбедност саобраћаја подигнемо на највиши ниво.

Зато желимо да пошљаемо јасну поруку да је општина Младеновац спремна да предузме све потребне мере и активности у том циљу. У сарадњи са градом Београдом наставићемо да спроводимо низ превентивних акција, међутим мере које предузимамо даће праве резултате само ако сви будемо поштовали саобраћајна правила јер на тај начин не штитимо само своје животе већ и животе других људи – рекао је Глишић и захвалио се службама које прве стижу на место несреће и спасавају животе.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.