logo

Актуелности

Положени венци на споменик у Малом Пожаревцу

altПоводом Дана сећања на жртве стрељања фашистичких окупатора - 26. маја 1943. године, на спомен обележју у Малом Пожаревцу венце су положили представници три градске општине, Гроцке, Младеновца и Сопота.

Представници три београдске општине положили су данас венце на спомен обележје у Малом Пожаревцу, месту где је немачки окупатор 1943. године стрељањем 129 родољуба починио један од најстрашнијих злочина на простору Шумадије.

Почаст стрељаним родољубима одали су и представници општинских и градске организације СУБНОР-а,као и потомци, поштоваоци и пријатељи стрељаних родољуба. У име градске општине Младеновац, венац на споменик жртвама фашистичког злочина положили су Владан Глишић, председник градске општине Младеновац и Мирјана Ђорђевић, заменик председника општине.

Бројне фамилије и мештани са тромеђе Младеновца, Сопота и Гроцке дуго ће памтити 26. мај 1943. године као дан када су многе породице завијене у црно.

altУ архиву Института за изучавање историје радничког покрета Србије стоји саопштење немачке Фелдкоманде од 26. маја 1943. у којем се, између осталог, наводи да су на дан 12. маја 1943. године, на станици Дражањ, на прузи Београд - Мала Крсна, срез грочански, партизани напали из заседе групу немачких војника. Том приликом погинула су двојица војника, а један је рањен.

Као одмазду за овај напад, војноуправни командант Србије, генерал Паул Бадер наредио је стрељање 125 талаца из Бањичког логора и четири мештана који су копали раке. Одмазду је извршио штаб 104. ловачке дивизије 26. 05. 1943. године. Плакат о овом злочину окупационе власти штампале су двојезично и лепили по улицама Београда.

.

.

alt alt

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Лице овлашћено за поступање по захтеву за слободан приступ информацијама од јавног значаја у Управи ГО Младеновац: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., Telefon: 0118241656
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.