logo

Актуелности

Отворен Музеј Младеновца

altЗаменик градоначелника Горан Весић, градска секретарка за културу Ивона Јевтић и председник градске општине Младеновац, Владан Глишић свечно су отворили реконструисану зграду Музеја Младеновца.

Обнова музеја финансирана је заједничким улагањем града Београда и Министарства привреде, а вредност радова је 30.000.000 динара. На згради је обављена замена инсталација, столарије, кровне конструкције, подова, фасаде, а урађено је спуштање нивоа плафона чиме је добијен спрат за канцеларије и добијено повећање квадратуре изложбеног простора.

Весић је подсетио да Mузеј није радио скоро 10 година и да Младеновац није могао да добије лепши поклон на дан своје општине. Он је истакао да Музеј у Младеновцу, нажалост није ни први ни последњи музеј у нашој земљи који није радио 10 година, и подсетио да исто толико или дуже нису радили ни Народни музеј, ни Музеј савремене умености.

- Ми смо веома поносни на ову инвестцију коју је иницирао Град Београд и Музеј града Београда у коју је уложено око 30 милиона динара - истакао је Весић и захвалио се Министарству привреде на подршци. Веома је важно, како је истакао, да становници Младеновца, а посебно млади могу да виде изложбе, попут изложбе "Ћилим" чиме се подиже квалитет живота њених грађана.

alt- Отварање музеја у Младеновцу је посебно значајно јер Град Београд тиме показује да не брине само о великим музејима. Прошле године, 20.октобра отворен је Музеј савремене уметности, а ове године, на Видовдан отворен је Народни музеј. Док данашњим отварањем музеја у Младеновцу показујемо да су за нас сви делови Београда једнаки - указао је заменик градоначелника.

Ивона Јевтић је истакла да је Музеј Младеновца основан 1982. године и да се налази у саставу Музеја града Београда. Према њеним речима, Музеј Младеновца је био у веома лошем стању због вишегодишњег неулагања.

- На овом се неће завршити. Начињен је велики корак за ревитализацију музејских објеката у главном граду, који не чине само ужи центар већ и све приградске општине. Прижељкујемо да у будућности по културној понуди буду у истој равни са централним градским општинама - навела је градска секретарка.

Председник градске општине Младеновац, Владан Глишић изразио је задовољство због отварања Музеја Младеновца који је, како је истакао, веома важна установа за општину.

alt- Музеј Младеновца представља личну карту наше општине и сигуран сам да ће ово бити најлепша установа и центар културног и друштвеног окупљања - рекао је Глишић. Он је подсетио да се у Младеновцу много тога ради, гради, реновира и асфалтира, а између осталог је у току је реконструкција Техничке школе, чија је вредност радова виша од 60 милиона динара и коју финансира Град Београд.

Директорка Музеја града Београда Татјана Корићанац је додала да су за велики догађај, као што је отварање Музеја Младеновца речи мале и додала да о значају тог догађаја говори и чињеница да су на отварању присутни заменик градоначелника, председник општине, као и градска секретарка за културу.

Поводом отварања Музеја Младеновца, приређена је изложба "Ћилим", Магдалене Ивковић, коју чини 25 репрезентативних примерака ћилима из збирке Музеја Младеновца и осам позајмљених из приватних колекција. Раскошни ћилими, различити по стилу, функцији и техничким карактеристикама, израђивани су од краја 19. до седеамдесетих година 20.века.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.