logo

Актуелности

Ђилас : Београд би могао да стане

Ђилас : Београд би могао да станеПоводом писма које је упутио председнику Владе Републике Србије о евентуалном смањењу трансфера новца локалним самоуправама, Драган Ђилас, градоначелник Београда, рекао је јуче да се не сме зауставити даљи развој главног града, али и да је главни град спреман да помогне неразвијеним локалним самоуправама у Србији.

– Београд је спреман да помогне Србији и то се никад не поставља као питање. Од укупних средстава у буџет Србије сигурно се слије 45 до 50 одсто из Београда, а нама се врати 27 одсто трансферних средстава. Садашња идеја да се Београду узме преко седам милијарди значи да Београд добија свега 16 одсто новца од прихода који се остваре на територији града, што је нереално. Београд је стајао годинама, па и деценијама, ми смо га покренули. Ове мере би значиле да многе започете пројекте не можемо да завршимо, да мере социјалне заштите које смо увели треба да преиспитујемо, да треба да повећамо цену карата у превозу јер више нема пара за дотације, једноставно, на Београђане би се сручило много тога што они нису заслужили.

Наш предлог је врло јасан – да се поштује закон који каже да се Београду смањи 4,1 милијарда, што је 41 милион евра и представља огромну суму и да ми, као Београд, одвојимо још 500 милиона динара за најсиромашније општине у Србији, попут Црне Траве, Бојника и других, али да Београђани знају колико из њиховог џепа иде тамо где заиста нема довољно. Ми смо у Београду први почели да штедимо, на платама смо уштедели око три милиона евра у овој години, штедимо у јавним предузећима, имамо некад сукобе, али увек настојимо да се договоримо. Зато очекујемо да тај исти принцип важи свуда.

Немамо никакав проблем да Београђани одвајају за мање развијене, али у Лесковцу, на пример, који има 200.000 становника, у администрацији је запослено 700 људи, а Нови Београд, који има два пута више становника, има 200 запослених. Београђани не могу плаћати за такве ствари, ми не желимо да станемо и то је основа писма које сам упутио премијеру и министарки финансија, а са тим ставом ћу данас упознати и председника републике – рекао је Ђилас.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.