logo

Актуелности

Комисије и Савети решење за незапосленост


Председник и заменик председника Скупштине Градске општине Младеновац, Радета Марић и Данијел Пантић, одржали су данас радни састанак са представницима синдиката и Уније послодаваца Младеновца. Састанак је наставак покушаја троугла представника послодаваца, радника и локалне самоуправе да се да конкретан одговор на питање Како запослити Младеновац.

Као главну тему данашњег састанка Радета Марић је на почетку састанка истакао изналажење могућности за формирање Социјално - економског савета.

− Очекујем да се сада захукта прича о свему овоме и да се стварно сви потрудимо да дођемо до неког резултата. Ако не кренемо у неку причу да повећавамо стандард наших грађана онда ништа нисмо урадили − рекао је Марић.

Заменик председника Скупштине, Данијел Пантић , је рекао да је ово један од иницијативних састанака јер не може ништа на брзину да се решава.

− Највећи проблем је незапосленост. Ми смо на прошлој седници Скупштине оформили једно стално радно тело које се назива Комисија за израду програма развоја општине Младеновац. Међутим, то је у ствари иницијативни одбор који ће покренути целу причу. Очекујемо да нам се прикључе сви који су заинтересовани у раду те Комисије. Ми смо били критковани од стране опозиције и појединаца из владајуће коалиције да је то политичка приче. Морам да будем искрен и кажем да само функционисање власти се заснива на политичким странкама, али ово је пет људи који су покренули целу причу и сви су из различитих странака. Пошто сам заменик председника те Комисије, рекао сам да ћу у једном тренутку повући из те приче када дође на ред да неко од стручњака одради већи део посла. Сви заједно морамо да збирно ставимо на папир све релавентне податке и видимо где смо. Сам овај састанак покзује да ми имамо вољу да покренемо целу ову причу − рекао је Пантић.

Енергични директор Уније послодаваца Младеновца, Драган Дедић , рекао је да је Социјално - економски савет законска обавеза.

− Покушај Уније послодаваца и обраћање председнику општине Младеновац било је хиљду пута, али ни једном нисмо добили одговор. Не знам који је интерес да тај орган не заживи. Председнику општине сам послао Закон и прилоге али није одговорио. Ако хоћемо да извлачимо овај град из амбиса морамо да се договарамо и брже да радимо. Ми не смемо да се препуцавамо и да дозволимо некоме ако врши неку функцију то одрађује само за себе. Нико од нас није богом дат. Што се тиче Локалног савета за запошљавање он је формиран 1998. године. Покушао сам да покренем тај савет да ради, била је директор госпођа Снежа Трипковић и од тог савета ништа није урађено. Не требају нам људи и организације које не раде. Хвала госпођи Трипковић ако има друге обавезе нека се изјасни и то је оно што сам тражио и од председника општине да формира Социјално - економски савет. Позитивно је што сваки дан имамо разговоре са могућим инвеститорима, али све је то апсурдно ако ми не желимо и ако за један папир треба да чекам 30, 90 или 100 дана. Господо ми морамо да будемо брзи, ефикасни и експедитивни ако желимо да то крене − рекао је Дедић.

Марић је замерио Дедићу да су папири морали бити достављени председнику Скупштине и да је то грешка у схватању локалне самоуправе.

− Видим да сте ви покушавали да решавате неке ствари са председником општине али да то није ишло и нисмо ни обавештени о томе. Морате убудуће да нас информишете ако желите да ја као представник Скупштине учествујем у нечему. Да имамо информације, а не да се ставри пробају урадити на разним колосецима и онда када не иде, ајде сада да решавамо на другој страни. Скупштина је представничко тело у општини и сви остали су извршаваоци одлука Скупштине и ми то морамо схватити − рекао је Марић.

Горан Михајловић , директор младеновачке филијале НЗС, упознао је присутне са тренутним стањем на тржишту рада и бројем незапослених у нашој општини.

− Број незапослених се креће око 6.500 али имамо благи пад у јуну и јулу и то је највише захваљујући активним мерама Службе запошљавања. Ту су програм запошљавања приправника на одређено време и субвенције за отварње радних места, а имали смо и један јавни рад са ЈКП "Младеновац". Брине ме све већа неусклађеност на тржишту рада. Са једне стране имамо потребе послодаваца које у једној мери не могу бити задовољене, а са друге стране велики број незапослених лица који немају потребна знања и вештине − рекао је Михајловић.

Синдикалци су свој допринос данашњем састанку дали вечитом свађом о томе који синдикати представљају раднике, односно ко има колико чланова, председника, повереника итд.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.