logo

Актуелности

Комунална полиција стиже на пролеће


Министарства за државну управу и локалну самоуправу и град Београда, јуче су представили концепт и предности увођења комуналне полиције у 23 града у Србији. О томе шта ће комунална полиција значити за побољшање квалитета живота, са грађанима разговарали министар Милан Марковић и Драган Ђилас, градоначелник Београда.

Ђилас је рекао да су Београд и други градови у Србији дуго чекали на комуналну полицију која ће од пролећа следеће године почети са радом. Он је истакао да ће ова служба помоћи у одржавању комуналног реда и повећању безбедности грађана.

– Ми смо у Београду већ покренули акције које за циљ имају онемогућавање продаје алкохола малолетницима, забрану клађења у кладионицама за млађе од 18 година, али ће нам комунална полиција омогућити да се ефикасније боримо против дивље градње, превелике буке, загађења и свих оних који сматрају да могу некажњено да малтретирају остале грађане. Ове године смо из буџета издвојили око 200 милиона динара за помоћ Полицијској управи за град Београд, а следеће ћемо обезбедити и средства за формирање комуналне полиције – рекао је градоначелник Ђилас.

Према најавама Београд ће имати око 350 комуналних полицајаца, чији ће се рад финансирати из градског буџета. Градоначелник Ђилас сматра да ће ова служба изрицањем казни несавесним грађанима моћи сама себе да издржава, али је рекао да то није приоритет.

– Наша идеја није да комунални полицајци на сваком кораку пишу казне својим суграђанима, већ да помогну да се у наше градове уведе ред и да појединци коначно схвате да не могу да раде све што им падне на памет – објаснио је градоначелник Ђилас.

Министар Милан Марковић рекао је да се од комуналне полиције пуно очекује, али да је уверен да ће резултати рада ове службе превазићи сва очекивања.

– Постојећи систем има пуно недостатака, јер комунални инспектори и редари нису имали довољно овлашћења да се изборе са свима који нарушавају ред. Редовна полиција донекле је попуњавала тај празан простор, али она има и превише другог озбиљног посла да би се бавила само комуналним проблемима. Комунална полиција биће инструмент који ће локалним властима омогућити да спроведу своје идеје и унапреде квалитет живота својих суграђана – рекао је министар Марковић, захваливши ОЕБС-у и Савету Европе на помоћи у реализацији овог пројекта.

Будући комунални полицајци биће дужни да прођу ригорозну обуку у Министарству унутрашњих послова и Министарству за државну управу и локалну самоуправу. Њихове униформе разликоваће се од града до града, а имаће право да носе полицијску палицу и лисице. Средства принуде комунални полицајци моћи ће да користе само у случају када "не могу да одбију истовремени противправни напад". Биће овлашћени да извршавају преглед лица или предмета, привремено одузму предмет и провере идентитет. Казне за ометање комуналног полицајца у раду кретаће се између 10.000 и 50.000 динара. Грађани ће за помоћ моћи да им се обрате у сваком тренутку.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.