logo

Актуелности

Дан сахране патријарха Павла, проглашен за Дан жалости на територији града Београда

Градоначелник Драган Ђилас прогласио је четвртак, 19. новембар, дан сахране Његове светости архиепископа пећког, митрополита београдско-карловачког и патријарха српског господина Павла, за Дан жалости на територији града Београда. Градска управа Града Београда и јавна предузећа организоваће несметано функционисање и обављањe свих послова од интереса за град и грађане на дан сахране, а запосленима омогућити да присуствују сахрани и одају пошту покојном патријарху.

Апелујемо на послодавце на територији града Београда да на дан сахране посебним мерама организују рад у својим радним организацијама, како би свим запосленима који то желе било омогућено да присуствују опелу и сахрани. Органи, организације и друга правна лица која истичу заставу дужни су да, према Закону о обележавању Дана жалости, заставу Републике Србије спусте на половину јарбола.

Музеји, позоришта, биоскопи, организације које имају музичко-сценске програме и радиодифузне организације дужни су да своје садржаје и програме прилагоде Дану жалости.

Траса кретања посмртне поворке

Посмртна поворка грађана са телом патријарха Павла кретаће се у четвртак, 19. новембра, од Саборне цркве до Храма светог Саве трасом: Кнеза Симе Марковића – Поп Лукина – Бранкова – Зелени венац – Призренска – Теразије – Краља Милана – Трг Славија – Булевар ослобођења – Крушедолска. Секретаријат за саобраћај је позвао грађане да до среде, до 20 часова, уклоне возила која су паркирана у Призренској и Поп Лукиној улици.

Опело ће бити служено у 11 часова у Храму светог Саве, а потом ће посмртна поворка возила кренути ка манастиру светог Архангела Михајла трасом: Булевар ослобођења – Црнотравска – Борска – Мишка Крањца – Патријарха Димитрија. За време кретања посмртне поворке у широј зони трасе биће обустављен саобраћај.

Патријарх ће бити сахрањен у 13 часова у манастиру светог Архангела Михајла. Пре почетка сахране у зони манастира биће обустављен саобраћај.

Грађани који на сахрану долазе из унутрашњости Србије могу да се паркирају код хотела "Континентал” и Спортског центра "Милан Гале Мушкатировић" (бивши "25. мај"). Возила јавног градског превоза ће саобраћати у складу са ситуацијом на терену.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.