logo

Актуелности

Усвојен ребаланс општинског буџета

Усвојен ребаланс општинског буџета Гласовима 36 одборника, без гласова против и уздржаних, Скупштина Градске општине Младеновац данас је усвојила ОДЛУКУ О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ОДЛУКЕ О БУЏЕТУ ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ МЛАДЕНОВАЦ ЗА 2009. ГОДИНУ. После другог "краћења" у односу на изворни буџет усвојен децембра прошле године у општинској каси ће се наћи 558.463.000 динара.

1. ПРЕДЛОГ ОДЛУКЕ О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ОДЛУКЕ О БУЏЕТУ ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ МЛАДЕНОВАЦ ЗА 2009. ГОДИНУ − Испред обрађивача Скупштини се обратила Анђелка Миловановић, начелник за буџет и финансијске послове, која је објаснила како је и где дошло до промена у појединим буџетским ставкама.

− Основном одлуком о буџету усвојеном децембра прошле године за нашу општину била су опредељена средства у износу од 648.884.000 динара. Првим ребалансом 30. јуна ове године буџетска средства су сведена на 609.330.000 динара. Другим ребалансом новембра ове године због економске кризе дошло је опет до смањења и општина Младеновац сада има износ од 558.463.000 динара. Међутим, овај износ се увећава сопственим средствима нашег индиректног корисника ЈП "ДИП" Младеновац који ће остварити до краја године у износу од 46.751.000 динара. Наравно, у ову одлуку смо ставили и пренета средства из прошле године која су већ распоређена, али се у овој одлуци морају напоменути, и износе 48.037.000 динара као и додатна средства које је ЈП "ДИП" добио и утрошио од Републичке Дирекције у износу од 10.833.000 динара, тако да наш оквир буџета износи 664.086.000 динара − рекла је Миловановићева. Она је изнела најважније корекције у овом ребалансу.

− Плате су остале на истом нивоу и тако ће бити до краја године. Субвенције јавним предузећима се мењају и то ЈПИ "Младеновац" са опредељених 5.000.000 динара повећан је на 7.000.000 због измиривања обавеза за зараде запослених. Спортском центру је износ од 8.000.000 повећан на 12.500.000 динара на основу потреба за нормално функционисање ове установе. Што се тиче ставке унапређења пољопривреде, износ је смањен са 5.000.000 на 4.250.000 динара али се та разлика пренела на део средстава за куповину меторолошких станица, док је остатак финасирао град. У питању су четири меторолошке станице укупне вредности од 1.800.000 динара.

Представници опозиције су критиковали овај ребаланс најављујући да ово није крај умањењеу средстава јер нас ускоро очекује и трећи ребаланс.

Влада Јеремић (СРС) рекао је да су имајући у виду економску ситуацију неке ставке у буџету могле да се смање или чак укину. Он је нагласио да су трошкови за мобилне телефоне превисоки, да је много новца издвојено за Дан општине и као најважније поставио питање субвенционисања јавних предузећа, односно да ли су поједина предузећа потребна грађанима Младеноваца. Јеремић је критиковао и смањење средстава за пољопривреду.

Спасо Јањић (СНС) није улазио у детаље појединих промена али се осврнуо на одлуку градских власти да повуку новац оним корисницима који их нису на време утрошили. Он је нагласио да се и овај ребаланс одвија по систему спојених судова и да на то општина Младеновац нема утицаја.

Милан Ђорђевић, члан Општинског већа за пољопривреду, рекао је су поменуте метеоролошке станице сада у власништву општине Младеновац и да су оне основ система за рано дијагностиковање болести код воћа.

− Сада ћу први пут најавити да ће се у Младеновцу правити уло хладњача. То је објекат најсавременији у овој области. Хладњача која ће производе, јабуку, шљиву, крушку моћи да чува и до десет месеци да би у моменту када је њихова цена на тржишту највиша могли да их пласирамо. Инвестиција у овом моменту прелази милион евра и радиће се заједно са градом Београдом − нагласио је Ђорђевић.

Након гласања о овој тачки, одборници су већином гласова усвојили и преостале две тачке дневног реда и то ИЗВЕШТАЈ О ИЗВРШЕЊУ БУЏЕТА ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ МЛАДЕНОВАЦ У ПЕРИОДУ ОД 1. ЈАНУАРА ДО 30. СЕПТЕМБРА 2009. ГОДИНЕ и ПРЕДЛОГ РЕШЕЊА О РАЗРЕШЕЊУ ПРЕДСЕДНИКА УПРАВНОГ ОДБОРА ЈАВНОГ ПРЕДУЗЕЋА ЗА ИНФОРМИСАЊЕ "МЛАДЕНОВАЦ"

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.