logo

Актуелности

Друг Тито у Спортском центру

Друг Тито у Спортском центру Вероватно не постоји јавно предузеће или установа у Младеновцу која је у својој историји променила више директора од Спортског центра. Било како било, најновије кадровско решење на месту првог човека ове установе је Милош Стојановић, именован од стране Скупштине пре нешто више од два месеца. Рођен 1963. године у Смедеревској Паланци, дипломирао на Индустријском менаџементу где је тренутно и на постдипломским студијама, Милош Стојановић је, како сам каже, први директор Спортског центра који је на то место дошао из приватног сектора, будући да се минулих двадесет година бави приватним бизнисом.

Што се тиче будућности Спортског центра, Стојановић највише наде полаже у своје менаџерске способности јер како каже постоје проблеми који могу да се реше новцем али и они који можете решити без новца. Зато је први потез новог директора била непопуларна систематизација, после које додуше нико није остао без посла, али су људи "препаковани".

ПРВИ УСТИСАК − Када сам дошао на ово место мој први утисак је био као да је друг Тито још жив. Синдикати, самоуправљање, бирократија, рад без рачунара, књиговодство које се води на картице, седам служби, девет шефова на 38 запослених − каже Стојановић и додаје да је новом систематизацијом је то измењено.

− Прво што сам урадио је модернизација рачуноводстава увођењем рачунара. Ова служба је смањена са осам људи на двоје. Радници су послати на обуку за рад са рачуноводственим софтверима. Укинуо сам шефове и секретара, направио менаџерски тим, смањио платне коефицијенте и на годишњем нивоу сам само том прерасподелом уштедео 1,5 милона динара. Важно је да нико није отпуштен, само је направљена нова и боља организација − напомиње наш саговорник.

ГАШЕЊЕ ВАТРЕ − Многобројни проблеми Спортског центра осим по неким другим критеријумима, могли би да се поделе на оне који захтевају хитно решење и оне који могу да причекају. Што се тиче поменуте хитности, сигурно је да би сте изгубили жељу за купањем ако вам док сте у базену са петнаестак метара на главу падне комад стакла. Зато је прво и урађен санациони пројекат који пордразумева најургентније поправке.

− Урађен је један мали санациони пројекат који је овог тренутка на разматрању пред општинским органима. Средства очекујемо из Београда јер без тих радова неможемо пустити базен у рад. Од свог оснивања, пре двадесетак година, у Спортски центар ништа није улагано. Можете и сами да видите да су нам стакла попуцала и буквално је довољно да голуб пролети и да стакло падне са копилита над базеном. Нашим средствима успели смо да санирамо најхитније ствари, а ми ћемо свакако морати да изађемо са предлогом на Скупштину да се уради комплетан санациони пројекат Спортског центра што је обиман посао.

КРАЂА − Да би се урадила било која иоле озбиљнија поправка потребан вам је папир на којем је нацртано како изгледа ваша установа. Такав пројекат је у Спортском центру "нестао", тако да сада нигде на папиру не постоји како Спортски центар изгледа што је основ за било какво веће улагање или реновирање.

− Треба нагласити да је у неком од претходних мандата нама нестао главни архитектонски пројекат Спортског центра и да је прича у полицији. Ради се о штети од 80.000 до 100.000 евра. Ми ћемо морати да радимо нови пројекат и ту мора да се укључи и Град и градоначелник јер цео пројекат мора да се дигитализује. Ради се о класичној крађи, а занимљиво је да пројкета нема ни у опшини. Причу смо подигли на ниво тужилаштва, али се надам да ћемо за време мог мандата успети да урадимо нови пројекат − нада се Стојановић.

СОЛАРНА ЕНЕРГИЈА − Други део приче је да до краја недеље завршавамо пројекат соларног грејања. Ради се о томе да ми осам месеци годишње трошимо милионске цифре само на грејање. Ми смо велики потрошач енергената и то је сигурно највећи расход Спортског центра. Увођењем соларног грејања ми можемо на годишњем нивоу ове трошкове да смањимо за око 30%. Технички ћемо бити опремљени тако да ћемо моћи да догревамо воду у базену или да грејемо свлачионице, а пројекат ће бити на столу председника општине. Имамо велики проблем са топланама јер нам наплаћују грејање по квадрату што је апсурдно јер ми не грејемо свих 9.000 квадрата. Морамо да уградимо мерни систем где ћемо плаћати онолико колико потрошимо што би била огромна уштеда − каже Стојановић.

ОСТАЛИ РАДОВИ И БАЗЕН − Уз помоћ ЈП "ДИП" смо средили парк испред центра, уредили клупе, а до краја следеће недеље биће завршен пројекат осветљења парка. Уз велику помоћ директорке "ДИП" - а, средства су обезбеђена за осветљење парка, тако да ћемо и ноћу имати један осветљен и безбедан парк. Око уређења паркинга нам је много помогло ЈКП "Младеновац", а планирамо да на зидовима Спортског центра који су наружени графитима у сарадњи са Сандром Тагић и ликовном радионицом ОШ "Момчило Живојиновић" урадимо мурале. Такође ових дана избацићемо и летњу башту − напомиње Стојановић и додаје да је планирано да 1. маја потече вода у базенима. − Одговорно твдрим да је вода у базену потпуно исправна. Воду из чесме преко најсавременијег система пречишћујемо и пуштамо у базен и сваки грађанин може лично у то да се увери.

СОЦИЈАЛНО - СПОРТСКА ПОЛИТИКА ОПШТИНЕ − Дневно обилазим београдске Спортске центре и могу да кажем да сам презадовољан односом наше општине према Спортском центру. Једини смо Спортски центра на територији Града чија општина води одговорну социјално - спортску политику. Ми имамо 23 спортска клуба који су корисници нашег простора, а чије трошкове највећим делом покрива Градска општина Младеновац. Да то не раде од свих ових клубова остала би можда два или три. Уништили би сву ту децу која долазе на тренинге да општина не финасира њихове термине. Наши дугорочни планови су да отворимо савремну теретану и да обезбедимо смештај за спортисте како би дошли до тога да можемо да угостимо Савезе и клубова на припремама затвореног типа. То је јако исплатива ствар јер одређени Савези годишње плаћају од 3 до 6 милиона динара за припреме. Најбољи пример је општина Топола која значајно приходује од припрема спортских клубова. Ми имамо 9.000 квадрата и није проблем да у оквиру тог простора обезбедимо смештај за један клуб. Такође, имамо и кухињу која изузетно добро ради што нам све пружа могућност да створимо један затворен систем који ће клубовима пружити све неопходне услове за припреме − истиче Милош Стојановић.

СТАДИОН ПОД УПРАВОМ СПОРТСКОГ ЦЕНТРА − Једна од новина је и недавно стављање градског стадиона под управу и старање Спортском центру. Нашег саговорника смо питали шта то конкретно значи и због чега је, напослетку, то и учињено.

− Не ради се само о стадиону, већ се ради и о неколико хектара земље око стадиона. Овим смо прво спречили могућност приватизације те земље јер она сада непосредно припада Спортском центру, односно општини. То је по мени најбитнији резултат ове приче. Следећа фаза која је већ почела је размеравање јер је ангажован геометар који оивичава земљиште које је наше. То је исправна политика општинске власти јер је Општинско веће ову одлуку једногласно усвојило. Прича се не завршава само на градском стадиону, већ ће и сви остали спортски објекти који су у надлежности Градске општине Младеновац бити на исти начин третирани. Овим ћемо централизовати материјална средства. Сва средства из буџета Општине ће се сливати на Спортски центар и неће се више дешавати да се средства "разводне" на низ клубова и терена него ће се одредити приоритети преко Скупштине општине. Финасирање ће спроводити Спортски центар преко одлука Општинског већа.

Такође, ушли смо и у израду пројекта отвореног базена, четири тениска и два кошаркашка терена на потезу од пумпе на Селтерсу до фабрике "Црвена Звезда" и могу да вам кажем да сам изузетно задовољан сарадњом са председником општине, Општинским већем и уопште, коалицијом што се тиче Спортског центра − додао је Стојановић.

ЦЕНТАР КАО ОРГАНИЗАТОР МАНИФЕСТАЦИЈА − Спортски центар је између осталог познат и као организатор многих традиционалних манифестација. Међутим, новогодишњи турнир у малом фудбалу прошле године није организован. Стојановића смо питали да ли ће се нешто мењати и на овом плану.

− Нећу да коментаришем претходно руководство али сматрам да је то страховит пропуст поготово што је то била јубиларна година. Све што буде до мене ми ћемо ове године организовати. Наш најважнији задатак је да Спортски центар буде пун јер је то његова сврха постојања. Ако грађани већ одвајају средства преко буџета онда смо дужни да им изађемо у сусрет. Ми смо код градског секретаријата ове године конкурисали за организацију летњих школа бадминтона, летњи програм за децу ометену у развоју, летњи спортски камп игре са лоптом, летњи спортски камп карате и рвање, рекреативно пливање и школа стоног тениса.

КОНКУРЕНЦИЈА − Протеклих неколико година је у Младеновцу и околини су преко ноћи никло низ мини спортских центара, терена и теретана. Колико овакви центри представљају конкуренцију Спортском центру ?

− Ми њих не видимо као конкуренцију и било би лепо да сви будемо пуни. Ми смо овде испред оснивача, Скупштине општине Младеновац и трудимо се да водимо одговорну социјално - спортску политику. Ми не желимо да се понашамо чисто тржишно јер када би то радили много наше деце и грађана би остало ван ове установе. Овде смо да пружамо услуге онима који имају новца али и онима који немају и зато наша општина дотира средства за клубове. Ови мали спортски центри се искључиво баве стицањем профита али ми морамо да будемо овде и за људе који немају новца да плате све те услуге.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.