logo

Актуелности

Две године градске власти

Две године градске властиСумирајући резултате у протекле две године, градоначелник Београда, Драган Ђилас, је истакао да је, упркос глобалној светској кризи и чињеници да је градски буџет реално мањи за око 250 милиона динара, у Београду постигнуто много, али да предстоји још пуно посла. Како је јуче изјавио први човек престонице због свега што је урађено "Београд је данас најдинамичнији део Србије, а усуђујем се да кажем и читавог региона".

За социјална давања из градског буџета у протекле две године издвојено је више од пет милијарди динара, од чега ја за помоћ око 46.000 трудница и породиља утрошено око милијарду динара. Изграђено је 20 нових вртића, а гради се још њих пет.

Две године актуелне градске власти обележила је и изградња четири нове школе, док је 18 реконстурисано и санирано. Изграђена су и три нова дома здравља, опремљена најсавременијом здравственом опремом. Град је радио и на два велика пројекта станоградње – на коришћење су предата 63 социјална стана, изграђено је још 80, а конкурсом је подељено и 1.000 социјално-непрофитних станова који се суксцесивно завршавају и усељавају. Реконструисана је и проширена Савска улица, ново рухо добиле су и Ресавка и Пожешка улица, а приводи се крају и обнова Булевара краља Александра. Асфалт су по први пут добиле 334 улице, укупне дужине 230 километара.

У Београду се после 35 година гради један нови мост, а у току су и припреме за почетак градње моста од Земуна до Борче. Град је издвојио знатна средства за ревитализацију "Беовоза", који би у наредних неколико месеци требало да саобраћа на сваких 15 минута и постане важан део градског јавног превоза.

Градоначелник Драган Ђилас захвалио је коалиционим партнерима из СПС-а, ПУПС-а, Г17 Плус, ЛДП-а, СПО-а и СДП-а што су прихватили правило на којем је и формирана градска власт, а то је да је Београд изнад свих странака и сваке политике. Он је такође захвалио и странкама ДСС, СНС и групама грађана, чији представници обављају водеће функције у београдским општинама Гроцка, Земун, Лазаревац, Младеновац , Вождовац, који су схватили да упркос страначким разликама морају радити заједно, у интересу грађана.

– Договорили смо се да у овом граду не бирамо људе на функције по томе што имају чланску карту неке од странака на власти него по њиховим квалитетима. Тај принцип је допринео да данас, после две године, ја као градоначелник могу да кажем да сам задовољан оним што смо урадили, свестан тога да још много ствари морамо да завршимо. Када смо пре две године формирали коалицију, рекли смо: Ово је Београд, овде нема високе политике, мораћемо да радимо, правимо обданишта, школе, асфалтирамо улице. На тој политици смо се нашли и до сада имамо две мирне године градске власти, без већих несугласица – истакао је Ђилас и додао да је ипак тешко данас у Београду бити задовољан, пре свега због тога што се живи економски слабије него пре две године, јер је просечна плата изражена у еврима мања за око двадесет одсто.

Представници градске власти до краја мандата обећавају наставак градње моста Земун - Борча, пројектовање прве линије метроа, даљи развој канализационе мреже, а као приоритетне задатке истичу смањење гужви у саобраћају, повећање безбедности и решавање проблема паса луталица.

У предстојеће две године требало би да се реши проблем недостатка канализације у појединим деловима Београда. Најављује се изградња мреже у блоку између улица Господара Вучића, Грчића Миленка и Устаничке. Планирана је и изградња фекалне канализационе мреже за Сурчин, а и становници дела Младеновца у Међулужју требало би да добију канализацију до краја мандата. Међутим, најближи реализацији за сада су пројекти у насељима Зуце, Бели поток, Плави хоризонти и Школско насеље, што све укупно износи око 60 километара канализационих цеви.

Када је реч о псима луталицама градска власт планира да организује акцију обавезне стерилизације, коју ће морати да уради свако ко гаји љубимца у стану или кући. Уколико грађани за то не буду имали новца, у финансирању ће им помоћи Град. Такође, у плану је изградња два азила и то у Младеновцу и на Палилули који ће имати око 1.000 места.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.