logo

Друштво

Обележен Дан ослобођења Младеновца

Полагањем венаца на спомен обележја у Младеновцу и Међулужју, Општински одбор СУБНОР - а организовао је данас свечаност поводом 12. октобра – Дана ослобођења Младеновца.

Данашња свечаност у сали "др Елси Инглис" обележена је полагањем венаца на спомен обележја у центру Младеновца и у Међулужју, изложбом ликовних радова Младеновачких школараца, музичким програмом ОМШ "Стеван Христић" и фото изложбом из архиве СУБНОР - а.

Свечаном скупу који је оранизовао присуствовали борци НОР – а, Александар Виторовић Цига, првоборац из Младеновца, генерал Мића Грубор, председник секције Треће крајишке пролетрске бригаде, представници СУБНОР-а из Бора и Батајнице.

Испред Градске општине Младеновац, госте је поздравио др Добрица Недељковић, помоћник председника општине Младеновац. Он је присутнима пренео поздраве и извињење Бранисалава Јовановића, председника ГО Младеовац, који није могао да присуствује свечаности.

– Пре свега желео бих да вам пренесем поздраве председника општине, господина Бранислава Јовановића као и његово извињење што је био спречен да се одазове вашем позиву, иако је у протеклим годинама увек радо присуствовао обележавању 12. октобра. Мени лично, као помоћнику председника, је задовољством да присуствујем обележавању дана када је наш град пре 67 година ослобођен од немачког окупатора.

Уколико вам моје присуство као пресдставника Градске општине Младеновац нешто значи, мени је драго. У сваком случају, мени је била искрена жеља да својим присуством подсетим све наше суграђане на значај 12. окотбра за наш град. Надам се да ће људи који у будућности буду живели у општини Младеновац наставити традицију присуства обележавању Дана ослобођења Младеновца. Подстрек, ако је уопште и потребан, треба да буде овај број људи који је данас био испред споменика у парку.

То је минимум историјске и цивилизацијске дужности сваког човека који жели да представља један град и његове грађане.

Поштовани пријатељи, више пута сам рекао да немам намеру да правим разлике међу грађанима нашег Младеновца. Исто тако нећу, нити имам право, да повлачим линије раздвајања међу онима који су погинули за наш град. Најмање што им дугујемо је поштовање и сећање. Нека им је вечна слава и хвала – рекао је Недељковић.

Секретар младеновачког УБНОР-а, Радмило Петровић, говорио је о операцијама ослобађање Младеновца и херојско држање Петра Бајтајића који је до последњег метка бранио град од инвазије немачког окупатора.

– Космајски крај може бити поносан јер је био један од носилаца оружаног отпора фашистичком окупатору. У ослобођењу Младеновца и околине учествовале су јединице Првог пролетерског корпуса и снаге Црвене армије под командом генерала Жданова. Немачке трупе састављене од јакох пешадијских снага, мањих тенковских јединица наоружане "панцирфаустима" и противтенковске артиљерије, пружале су жесток отпор на правцу Топола – Младеновац – Београд. Здружене јединице Народно ослободилачке војске и Црвене армије упутила су се ка Младеновцу да би 12. октобра око 17 часова избиле пред град.

Најпре је пробијена одбрана на источној ивици Младеновац и започео је продор ка северном делу града, али је непријатељ јаком минобацачком ватром зауставио напредовање. На јужној ивици Младеновац, уз речицу Луг, немачке јединице су припремиле одбрамбену линију. Артиљерија Црвене армије извршила је јак напад након чега су тенкови уз јаку митраљеску ватру прешли у муњевит напад. Код непријатеља се створила паника и у ноћи 12. октобра Младеновац је био ослобођен од непријатеља, а мост на Лугу разминиран. Убрзо је и Београд био ослобођен – рекао је Петровић.

Никола Костадиновић, поновио је да је срамота за Младеновац да биста Божидарке Дамјановић - Кике стоји у канцеларији СУБНОР-а и да за ову бисту нема места у Младеновцу. Он је изразио надање да ће се овај проблем разрешити.

 

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.