logo

Друштво

Младеновчани обележили Свету Тројицу

Литургијом у Младеновачкој цркви, проласком литије улицама града и резањем славског колача испред зграде општине, 23. јуна обележена је литија градске општине Младеновац − Силазак Светог Духа на апостоле, у народу позната и као Духови, односно Света Тројица.

Прослава Свете Тројице, окупила је многобројне суграђане на литургији као и у порти Младеновачке цркве. Духови, односно Света Тројица, која је и литија градске општине Младеновац, прошла је градским улицама Војводе Путника, Краља Петра Првог и Јанка Катића до зграде општине.

У име домаћина, испред зграде општине, славски колач је резала Драгана Лукач - Зечевић, члан Већа градске општине Младеновац.

Након резања колача, литија предвођена члановима КУД-а "Војвода Јанко Катић", упутила се ка запису у улици Јанка Катића, да би се затим вратила у црквену порту.

Иначе, на празник Свете Тројице под у храмовима покрива се травом, поред зидова се прислањају гране липе или неког другог дрвета, а иконе се ките цвећем.

Овај обичај потиче још од првих хришћана, који су га пак преузели од Јевреја. Јевреји су на празник Педесетнице китили своје богомоље и куће гранчицама, зеленилом, травом и цвећем.

 

То их је подсећало на време када су преко Мојсија добили десет Божјих заповести, као и на време лутања по пустињи, после бекства из Мисира, јер су у пустињи живели у колибама од грања и лишћа.

На Духове у храму народ плете венчиће од траве које после носи кући и оставља поред иконе и кандила.

Многи носе венчиће у торбама и ташнама јер верују да ће их Бог заштитити од разних несрећа које могу да их снађу.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.