logo

Друштво

Обележен Дан ослобођење града у Првом светском рату

Друштво за неговање традиције ослободилачких ратова Србије до 1918. године и представници градске општине Младеновац обележилу су данас 31. октобар, Дан ослобођења Младеновца у Првом светском рату.

Венце на споменик Српском ратнику положили су Дејан Чокић, председник градске општине Младеновац и представници младеновачке подружнице Друштва, у чијој организацији је изведен уметнички програм на платоу испред споменика.

Новинар и публициста Милосав Влајић и Велибор Катић, кустос младеновачког Музеја говорили су о победоносном походу трупа Прве армије српске војске под командом Петра Бојовића која је од пробоja Солунског фронта у ноћи између 14. и 15. септембра 1918. године ослободила целу тадашњу Србију.

Младеновац је ослобођен 31. октобра, а трупе војводе Петра Бојовића освануле су на улицама Београда 1. новембра и тако продрле 600 километара у дубину окупиране територије и наставиле даље напредовање преко Саве и Дунава.

Зоран Милановић из Друштва за неговање традиције ослободилачких ратова Србије до 1918. године, захвалио се присутнима на обележавању овог дана и поштовању према свим знаним и незнаним јунацима који су своје животе уградили у темељ модерне Србије.

Дејан Чокић, председник градске општине Младеновац, рекао је да смо овим чином упркос свакодневици која нам намеће животне проблеме, показали да не заборављамо оне који су пре 95 година погинули за слободу Србије и Младеновца.

– Захваљујем се нашем Друштву за неговање традиције ослободилачких ратова јер су од прошле године оживели сећање на ову годишњицу која је до тада била неоправдано запостављена. Овај дан који представља тријумф снаге и воље српског народа значајан је за нас, за наше претке, али и за наше потомке јер је чување традиције најјаче оружје у одбрани отаџбине.

Иако је немачки цар Вилхем Други рекао о Србима - "Жалим што овај јуначки народ није био мој савезник", требамо се подсетити да је Србија крај рата дочекала осакаћена и разорена.

Од око пет милиона становника колико је имала пре рата, у борбама и од болести страдало је више од милион и двеста хиљада људи. Ова страшна жртва нас опомиње и обавезује. Надамо се да више никада Србије неће морати тако крваво да плаћа своју слободу.

Слава свим војницима српске војске и нашим војводама. Слава свим цивилима погинулим од непријатеља. Слава свима који су помогли да победимо и лакше пребродимо велики рат. Слава Србији – рекао је Чокић.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.