logo

Друштво

Горња Радгона : скромно и уређено

 

Прошло је 40 година од како су општине Младеновац и Горња Радгона постале побратимске општине. Недавну посету делегације из Младеновца искористили смо да видимо како се данас живи у овој словеначкој општини. 

Скупштина општине Младеновац и Горња Радгона потписале су октобра 1974. године уговор о братимљењу. До почетка деведесетих година сарадња две општине одвијала се интензивно током целе године. Успостављена су бројна пријатељства, тако да су многи Младновчани познавали Горњу Радгону као свој град и обрнуто. Међутим, као и у већини српских градова који су били побратимљени са општинама из бивших република СФРЈ, распадом државе, дошло је до прекида сарадње две општине, мада уговор о братимљењу никада није формално раскинут.

После десетогодишње паузе, прва делегација одлази у Радгону 1. октобра 2001. године, а обнављање сарадње покренуо је Милун Милошевић, тадашњи одборник Демократске странке. Средином 2002. године Скупштина општине Младеновац доноси одлуку о обнављању братимљења са Горњом Радгоном. Од тада полако почиње оживљавање старих веза, пријатељстава али и успостављање нове сарадње, најпре на културном плану. Гимназијалци из Младеновца и Радгоне више пута су боравили у међусобним посетама, смештени у домове својих вршњака.

Ове године, делегација градске општине Младеновац боравила је у узвратној посети побратимској општини Горња Радгона, поводом 1. октобра, Дана општине, а домаћини су се као и увек потрудили да и ова званична посета буде пријатна и занимљива за госте из Младеновца. 

На свечаној седници додељена су јавна признања и проглашен почасни грађанин општине Горња Радгона. Жупан општине Горња Радгона, Антон Кампуш, нагласио је значај очувања и јачања везе између Младеновца и Горње Радгоне. Он је посебно истакао значај међуљудских односа који су временом развили у трајна пријатељства. 

На свечаности прославе Дана општине Горња Радгона, Младеновац су представљали Гордана Миловановић, начелник Управе градске општине Младеновац, Анђелка Миловановић, начелник Службе за буџет и финансије, Маја Анић, начелник Одељења за општу управу и Јасминка Прокић.

Како нам је рекла Гордана Миловановић, начелник Управе градске општине Младеновац, ова посета је имала и радни карактер, пре свега у циљу упознавање са системом рада у управи и јавним предузећима општине Горња Радгона. 

Миловановићева каже да се систем јавних предузећа доста разликује од Младеновца, те се тако у надлежности општине, поред комуналног предузећа и дирекције за изградњу, налази Дом за старе и вртићи.  

– Општина Горња Радгона финансира рад и опремање тих установа, постављају запослене и надлежне органе. То је доста скупа услуга за мештане али су јако поносни на уређеност ових установа. Сада имају три вртића у општини који су изузетно уређени. Када смо посетили један од тих вртића видели смо да су људи изузетно заинтересовани и мотивисани за рад. Занимљиво је да су васпитачице су од грожђа које расте у дворишту вртића направиле џем и 320 литара сока које служе деци. Исто тако, дом за старе изгледа савршено, као да сте у хотелу. Општина Горња Радгона је дала земљиште на којем је изграђен овај дом са огромним парком, посебно значајан за дементне особе које могу слободно да се крећу без бојазни да изађу ван круга дома. Месечна накнада за коришћење дома је 780 евра – каже Миловановићева. 

Посета Горњој Радгони поклопила се са одржавањем тамошњих избора. Колико се предизборна атмосфера разликује између две побратимске општине ?

– За гласова грађана надметало се чак девет партија што је мало чудно за тако мало место. На сваких 15 метара имате плакате и билборде, али нико то не уништава или цепа. Напротив, све стоји као у музеју. Уопште цео град је изузетно чист и уређен. Док смо боравили нисмо видели ни једног пса луталицу на улицама Горње Радгоне. Такође су доста поносни на своју индустријску зону. Кажу да су фабрике доведене до савршенства и све раде са профитом. Чувена термална Бања "Раденци" ради преко целе године и гости су углавном из Аустрије. Капацитети су увек пуни и имају и по 500 гостију дневно, а пансион, у двокреветној соби, је око 100 евра дневно.

Интересантна је категоризација путева. Код њих је пут категорисан као локални ако пролази поред само две или више кућа, а праве асвалтиране путеве и до једне куће, који се воде као некатегорисани. Људи углавном живе на својим имањима у околним селима. Ретко ко се одлучи за пресељење у град, путују до радног места, али то су реалтивно кратке реалције. Рецимо начелник тамошње општинске управе путује из Марибора на посао и сваки дан прелази по 100 километара до Радгоне – рекла је Миловановићева.   

Иначе, изузетну уређеност Горња Радгона дугује пре свега средствима из европских фондова. Како су домаћини објаснили, новац ће стизати до 2020. године, а после ће терет финасирања и одржавања установа и инфраструктуре у потпуности пасти на општину. Упркос значајним средствима из Европске уније, предузетнички дух је видљив на сваком кораку, чак и тамо где га најмање очекујете. 

– Уредили су Музеј врло лепо и то је најстарија зграда у Горњој Радгони. На три спрата се налазе различити експонати, од производа који су куповани из Аустрије у време несташице, па до архелолошких ископина из 720 године пре нове ере. Концептуално врло необично и различито, али смишљено тако да буде комерцијално и атрактивно за посетиоце – каже Миловановићева и додаје да су средства за комплетно реновирање овог здања добијена од Европске уније.   

Што се тиче општинске управе овог места смештеног на граници Словеније и Аустрије, око 5000 становника у градском језгру и близу 4000 по околним селима, опслужује 28 општинских службеника смештених у неколико канцеларија, а сви су заједно смештени  у истој згради са комуналним предузећем које има 21 радника. 

Плате у управи су око 1000 евра који имају нижи службеници, док 1.500 евра имају виши службеници. Одлуком о буџету за 2014. годину планирани приходи су 19.631.403 евра, а дугорочно задужење општине је 3.855.830 евра. 

– Поред новца који је стигао из фондова Европске уније и којим је заиста много урађено на побољшању квалитета живота грађана, општина Горња Радгона има и сопствене приходе. Као општина су много самосталнији у поређењу са нашом општином, пре свега у финансијском смислу јер њима припадају сви приходи од закупа, такси и дозвола које се издају на њиховој територији, што је и логично – истиче Гордана Миловановић, начелник Управе градске општине Младеновац.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.