logo

Друштво

Туга жива

Туга живаСви сте бар једном погледали неки од оних старих америчких филмова из времена велике економске кризе, а у тим филмовима сте видели да на снегу и ветру сваке зоре пред капијом фабрике стоји дугачка колона радника – Онда пословођа изађе и изабере неколико срећника, а остали покуњено оду кућама или опет у неку другу колону – Иако Сајам запошљавање још увек траје, слика од јутрос најбоље говори докле смо догурали као општина, држава и као друштво. Вероватно ће у наредним данима многи излазити са различитим бројкама, али данас ће кроз Спортски центар проћи хиљаде људи. Већ од јутрос у великој хали није могла игла да падне.

Када се говори о незапослености у парламенту, у штампи или на телевизији, када се о људима и њиховим судбинама прича у бројкама и процентима, слика живота у Србији и не изгледа тако лоша. Међутим, када се, као данас, нађете међу људима који немају посао, када им погледате лица и очи осећате се као да вам неко лупи шамар.

Стотине младих, са дипломама и без диплома, средовечних жена прерано остарелих јер су као технолошки вишак најурени из фабрика које је купила багра и мафија, мушкарци од педесетак година у искрзаним јакнама и старим ципелама који су своје мизерне отпремнине одавно потрошили на школовање деце или само на чисто преживљавање и још много, много лица са којих и без проговорене речи можете све да видите.

Ово није новински извештај. Ово је само утисак неког ко има посао и ко се због тога данас међу гомилом незапослених застидео. Мислим, немам разлога да се било чега стидим, нити сам шта украо, отео или неког преварио али ипак сам се данас чудно осећао и постидео тога што имам посао.

Сајам су отворили представници Општине Младеновац и Националне службе за запошљавње. У њиховим говорима се видела жеља да се нешти промени али истовремено и немоћ. Темељи наше данашње судбине заковани су одавно и ту мало ко може било шта да промени. Нарочито не импотентне институције са смешним овлашћењима и могућностима, попут Општине или Службе за запошавање.

Да ли је данашњи сајам успешан ? Па, биће ако макар један од хиљаде назапослених почне да ради и зарађује, а остали ће чекати неки нови сајам и неку нову колону пред фабричком капијом.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.