logo

Друштво

Младеновац на Сајму националних мањина

 

 

КУД "Романо Ило" из Младеновца учествовао је на Првом сајму националних мањина који се одржао под слоганом "Мозаик Србије". Сајам је организовала Канцеларија за људска и мањинска права Владе Србије у сарадњи са националним саветима националних мањина.

У име градске општине Младеновац, Сајму су присуствовале чланице Већа градске општине Младеновац, Сузана Васић и Гордана Димитријевић Бјеличић. На овом догађају учествовало је 15 националних савета националних мањина, ашкалијске, чешке, ромске, словачке, мађарске, румунске, буњевачке, бошњачке, немачке, бугарске, хрватске, русинске, украјинске и влашке.

Они су на штандовима представити своју културну баштину – старе занате, народну ношњу, гастрономске специјалитете, ручну радиност и издаваштво. У оквиру уметничког програма на великој бини су наступила културно уметничка друштва која су приказала традицоналне игре и песме. Скупу ће присуствовати представници Владе Србије, међународних организација, амбасада и организација цивилног друштва.

У Србији живи више од 26 националних мањина - 21 има своје националне савете, које финансира држава, а преко којих се залажу за своја права за очување и промовисање националне баштине. Излази 118 новина на језицима националних мањина, на 76 ТВ станица и 103 радио станице емитује се прогам на мањинским језицим.

 

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.