logo

Друштво

Годишњица оснивања Космајско-посавског партизанског одреда

alt

   На свечаности, одржаној 2. јула на Космају, уз присуство представника општина Сопот, Младеновац и Гроцка, бројних удружења бораца и грађана, положени су венци у знак сећања на оснивање Космајско-посавског партизанског одреда, 2. јула 1941. године на простору планине Космај.

   У име градске општине Младеновац венац су положоли председник општине Владан Глишић и члан Већа Зоран Јоцић.

       У обраћању присутним борцима, потомцима бораца и поштоваоцима традиције народноослободилачких ратова, председник општине Младеновац Владан Глишић рекао је да је култура сећања на догађаје који су обележили историју овога краја наш дуг према прецима:

alt

"У име градске општине Младеновац и у име Младеновчана који чувају и негују традицију антифашизма, хуманизма и социјалне правде, хвала вам што сте се данас окупили на овом месту, које је симбол сећања на почетак организованог отпора фашистичком терору у Другом светском рату.

     Посебну захвалност дугујемо живим учесницима рата, на чијим слободарским идеалима је стварана модерна Србија, њиховим потомцима, као и свим поштоваоцима народноослободилачке традиције.

       Овај споменик поред кога се налазимо, вечити je симбол једног времена, као што је и само сећање на јединствени антифашистички отпор народа Србије и овога дела Шумадије сваком виду насиља и терора, злочина, окупације и издаје. Он je доказ да су радници, сељаци, студенти и прекаљени активисти у саставу Космајског партизанског одреда, или окупљени под његовим окриљем, били на правој страни, на страни победника.

alt

       Неговањем сећања на њихова херојска дела, шаљемо поруку новим поколењима да чувају слободу као светињу.

       Нека је вечна слава палим борцима, а свима нама завет да чувамо и градимо нашу заједничку отаџбину на темељима идеала за које су се они борили".

       У оквиру свечаности приређен је и пригодан уметнички програм.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.