logo

Друштво

Шта показују систематски прегледи будућих првака

Шта показују систематски прегледи будућих првака Београд – Велики број деце која полазе у први разред имају лоше држање тела, равна стопала и прекомерну телесну тежину, показују систематски прегледи у београдским домовима здравља. Мирјана Мићовић, педијатар у Дому здравља Стари Град, каже за Данас да се као последица лоше и неизбалансиране исхране, осим гојазности, код деце јавља и потхрањеност, као и да се повећава број малишана са развојним поремећајима моторике и говора.

Неадекватна исхрана узима данак и када је речо здрављу зуба, па тако тек сваки други предшколац има све здраве сталне зубе. Према речима Верице Дикановић, начелнице педијатријске службе у Дому здравља Врачар, измењено телесно држање се уочава већ код петогодишњака, што је последица начина живота, а због лоших навика у исхрани све млађа деца имају повишену телесну тежину.

Сличне проблеме уочили су и педијатри из Дома здравља Вождовац. Начелница педијатрије у тој здравственој установи Бранка Сандић упозорава да деца све мање времена проводе играјући се напољу, а све више седе испред телевизора или рачунара. Правилна исхрана и било каква рекреативна активност најчешћи су савети лекара, које, према речима докторке Сандић, многи родитељи не уважавају.

Лилијана Станковић, логопед у Дому здравља Савски венац, указује да скоро 60 одсто малишана у раном развојном узрасту - од две до четири године, има тешкоће у говорно-језичком развоју. Од 478 будућих првака које је наша саговорница прегледала на обавезном систематском прегледу за упис у школу, око 20 одсто има проблеме са изговором гласова, а мањи број са муцањем.

– Најчешћи узрок због кога се ти проблеми јављају јесу погрешно постављен говорни апарат у току развоја говора (ако дете постави на погрешно место језик, глас онда има погрешан звук) и предиспозиција, односно ако неко у породици има погрешан изговор. Значајан број родитеља који доводе децу на третман и сами имају говорно језичких проблема, што успорава ток логопедског третмана – истиче Лилијана Станковић.

Узрок говорно-језичких проблема у великој мери је недовољна комуникација родитеља са децом, тепање од уже породице, затим ако родитељи несвесно подржавају тепање свог детета, али и лош говорни узор у медијима, у цртаним и дечјим филмовима и позоришним представама – наводи саговорница Данаса.

Тамара Станковић, координатор за дечју и превентивну стоматологију у Дому здравља Савски венац, каже да од око 200 деце које прегледају на систематским прегледима пред упис у школу, 50 одсто будућих првака има све здраве сталне зубе. Она истиче да многи родитељи не воде претерано рачуна о хигијени уста и зуба своје деце и да их не доводе редовно код стоматолога, као и да се углавном немарно односе према млечним зубима, који су променљиви, што, како каже, ствара пацијента за цео живот.

– Родитељи се више ангажују тек кад млечни зуби почну да се мењају. Нека деца су пре тога због неког болног зуба имала контакт са зубаром који им је остао у сећању као непријатан, па се код њих јавља и психолошки проблем. Зато препоручујемо да децу редовно доводе код стоматолога, од рођења, чак и пре него што се појави први зуб, како бисмо са њима успоставили другарски однос. Чини ми се да је родитељима важније да дете добро види, да има праву кичму, а најмање им је битно да ли има здраве зубе – указује Станковићева.

( Пренето из дневног листа "Данас" од 6.5.2009. године )

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.