logo

Друштво

Кад јагањци утихну - " Јагњијада 2009"

Кад јагањци утихну – Са намером да постане једна од препознатљивих манифестације на туристичкој мапи Србије, јуче је представљена овогодишња "Јагњијада" која ће се одржати у Јагњилу од 28. до 31. маја. Организатори из Удружења грађана "Бело јагње" највљују обиље догађаја од посете привредних делегација из Конга и Пакистна до разних изложби и предавања.

Тако ће поред дегустације незаобилазног шумадијског специјалитета јагањца на ражњу, посетиоци моћи да виде ко ће понети титулу прве пастирске фруле, изложбу пољопривредне опреме, величанствени ватромет праћен плотунима из трешњевог топа, такмичење у прављењу ловачког паприкаша, крунисање најлепше србијанске пастирице и још много тога.

Стеван Банковић, председник Удружења грађана "Бело јагње", рекао је да им није циљ да од скупа у част јагањаца праве четвородневни вашар, него да сачувају традиционално српско село, очувају сточни фонд, а ако успут успеју понешто и да зараде, да једног дана у Јагњилу осване и етносело, са очуваним, старинским, средњовековним кућама.

– Прошле године смо успели да окупимо око 20.000 посетилаца, а надамо се да ће их ове године бити бар 50.000. А, како се манифестација отвара баш на Спасовдан, сеоску славу, надамо се да ће их бити и више. Уз наш разноврсни програм, најављена нам је и посета моторциклиста из Србије и Републике Српске, потом долазак привредних делегација Ирана, Пакистана и Конга, биће и гостију из Мађарске, Грчке... – најављује Банковић.

Славица Миловановић, директорка манифестације, каже да се припреме приводе крају и да се плато на ком се одржава "Јагњијада" већ увелико асфалтира.

– Програм почиње ватрометом у четвртак, 28. маја, око 20 сати, у петак ће, после изложбе пољомеханизације, бити организовано такмичење у спремању јела од јагњетине, дечја олимпијада, на којој ће се деца из четири основне школе играти старих, заборављених игара, а бираће се и прва фрула Србије. Субота је резервисана за изложбу расних оваца, али и за још једно кулинарско надметање - овог пута у печењу јагњади на ражњу. Завршног дана манифестације, који смо назвали ловачки дан, ловци ће песмом и игром увесељавати госте, биће организовано првенство Србије у прављењу ловачког гулаша, али и изабран најбољи лажов међу њима – прича Миловановић и додаје да ће, уз бројне културно-уметничке садржаје, госте увесељавати и певачи Драган Пантић Смедеревац, Чеда Јовановић, Мерима Његомир, Радиша Урошевић...

Гости који дођу на једнодневни излет моћи ће да пробају на лицу места испечену јагњетину, док ће они који реше да у Јагњилу заноће, то моћи да ураде у мотелима по околним селима, да кампују у кампу који је ове године потпуно уређен за мотористе, док ће за извесни број гостију бити организован и приватни смештај, код домаћина из Јагњила.

Програм манифестације и све пратеће догађаје можете погледати на Интернет презентацији www.jagnjijada.in.rs

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.