logo

Пољопривреда

Пољопривреда као мост ка Русији

Удружење "Словенски клуб" организовало је јуче састанак привредника и произвођача хране из Младеновца и Србије са купцима из Русије.

На трибини се говорило о могућностима Србије али и Младеновца да одговори потребама руског тржишта за разним прехрамбеним производима. Удружење "Словенски клуб" из Младеновца покренуло је разговоре између произвођача хране из Србије као и пољопривредника из Младеновца како би се нашао модел трговинске сарадње на обострану корист.

Руски предузетници, представници трговачког ланца "Семја" који има мрежу од око 300 продајних места у Русији и компаније "Хорека - Систем" који снабдева храном хотеле и угоститељске објекте, представили су своје потребе за врстом прехрамбених производа. Они су показали интересовање за конзерирану робу, односно за смрзнуто воће и поврће.

Поред представнике градске општине Младеновац и председника Удружења "Словенски клуб", Игора Марковића, јучерашњем састанку присуствовали су Владимир Гришин из Привредне коморе Русије, Валерији Јаковљев из Трговинског представништва Руске федерације у Србији, испред трговинског ланца "Семја", Андреј Скрипченко и Михаил Зенило као и представници компаније "Хорека систем", Вадим и Светлана Лобанов.

Поздрављајући госте, Дејан Чокић, председник градске општине Младеновац, рекао је да је време да се сарадња са Русијом са културног нивоа подигне на економски.

– Младеновац је једна од градских општине и сматрам да је то наша велика предност. Учинили смо доста на повезивању са Русијом, а од ове године смо и побратими са Ивановом. Сматрам да би требали у нашој сарадњи да направимо корак више, а то је управо у области привреди што недостаје нашој општини. Верујем да ће будућа сарадња бити на обострану корист и сматрам да Младеновац има шта да понуди, поготово у области воћарства и сточарства. Сигуран сам да наш суграђанин Игор Марковић може да помогне у успостављању контакта како би се подигла привреда и повећала запосленост – рекао је Чокић.

Председник привредног Удружења "Словенски клуб", Игор Марковић, рекао је да је формирана радна група која ће сарађивати са руским привредницима. Он је нагласио да је циљ повезивање конкретних предузећа и произвођача из Србије и Русије на продаји и куповини квалитетне прехрамбене робе из Србије.

– Конкретно, наш циљ је економски пројекат на подизању села. Овај састанак је организован уз помоћ Дејана Чокића, а решили смо да у нашој општини покренемо пилот пројекат који би обухватио два или три села. Жеља нам је да искористимо земљу која се не обрађује и потпомогнемо људима преко улагања наших средстава у радну механизацију и преко семенске робе. Имамо купце из Русије који нам се често обраћају, као што су људи који су данас са нама. Они су изашли са својим потребама, а то је конзериварана роба, грашак, шаргарепа, пастеризовани краставац, кукуруз шећерац, вишња, јагода. Велики је проблем што смо дупло скупљи од онога колика је њихова цена плаћања, такође проблем је и обезбеђивање довољних количина – рекао је Марковић.

 

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.