logo

Пољопривреда

Ђилас најавио изградњу хладњаче у Младеновцу

Ђилас најавио изградњу хладњаче у МладеновцуГрад Београд ће идуће године уложити око 3,5 милиона евра у три важна пољопривредна пројекта град ће идуће године уложити око 3,5 милиона евра, најавио је јуче, градоначелник Београда, Драган Ђилас гостујући у емисији "Знање на поклон" на РТВ "Б92".

Реч је о пројекту наводњавања који ће се остварити на територији општине Гроцка, изградњи хладњаче у општини Младеновац и вероватно најважнијем пројекту под називом "Зелени прстен" којим ће град помоћи пољопривредницима да изграде пластенике и воћњаке са најсавременијим мерама заштите.

Као важан пројекат за град Београд али и за Младнеовац, Ђилас је истакао изградњу хладњаче у општини Младеновац за коју ће град издвојити око милион евра, где ће бити и партиципација сељака у неком проценту.

– За пројекат "Зелени престен" за следећу годину издвојили смо из буџета града 1,5 милиона евра. Тим средствима ћемо урадити две ствари. То је едукација људи, која је услов да би се било шта постигло, а затим ћемо да инвестирамо у изградњу пластеника у којима ће се, као у земљама ЕУ, поред поврћа гајити и ситно црвено воће. Пластеници ће бити на нивоу од око 30 ари, а воћњаци један хектар. Процена је да је за изгрању пластеника потребно око 20 хиљада евра, а за изградњу воћњака осам до десет хиљада евра. Од ових средстава град даје 50 посто бесповратно, а 50 посто сами пољопривредници. Конкурс ће бити објављен у средствима јавног информисања од нове године, а комисија која ће одлучивати ко ће добити кредит биће састављена од пољопривредних стручњака који немају везе са политиком – нагласио је градоначелник Ђилас.

Према његовим речима ништа мање важан је и пројекат наводњавања за који ће бити издвојено 1,2 милиона евра.

– Намера је да се искористи један огроман потенцијал, а то је вода из Дунава. Прва пумпа коју ћемо сада направити је великог капацитета и покрива триста хектара, а налази у атару села Брестовик. На тај начин вода из Дунава ће прочишћена овде кроз пумпу стићи до пољопривредника и на тај начин повећати приносе и квалитет производа. Овде има потенцијала за још четири такве пумпе, а на Дунаву има још 27 таквих локација које се могу искористити за изгрању пумпи за наводњавање земљишта – рекао је градоначелник Ђилас.

Он је нагласио да је мало позната чињеница да је у Београду највећа извозна грана управо пољопривреда, а највећи извозни производ једна врста трешње.

− Град ће наставити интензивно да улаже у пољопривреду и ја сам сигуран да ће нам се уложена средства вишеструко вратити – изјавио је градоначелник Ђилас који је прихватио предлог да се мећу добитницима Награде града Београда убудуће нађу и добри пољопривредници који су постигли изванредне резултате важне за развој Београда.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.