logo

Пољопривреда

Вакцинација против болести квгаве коже

 

На територији општине Младеновац укупно осам екипа Ветеринарских станица "Младеновац" и "Тикавет" регистрованих за овај посао почеле су 28. јула вакцинацију говеда на вирус нодуларног дерматита, познатији као болест квгаве коже.

Поводом почетка акције вакцинације, члан Већа градске општине Младеновац задужена за пољопривреду, Гордана Димитријевић Бјеличић, обишла је данас екипе у Ветеринарским станицама "Младеновац" и "Тикавет".

– Вирус је нов у Европи, појавио се прво у Турској, Грчкој и Бугарској, а око наших граница прати се већ дуже време. Иако сама болест изазива јако малу смртност говеда долази до великих економских губитака. Говеда споро пребољевају, болест траје више недеља, губе на килажи, а код млечних крава готово потпуно престаје лактација – рекла је Димитријевићева.

Према речима директора Ветеринарске станице "Младеновац", дипл. вет. Милана Ђорђевића, што се тиче зараженог подручја углавном се ради о источној Србији.

– Општина Младеновац је у зони "Ц", зона "А" је заражено подручје док је зона "Б" угрожено подручје. Вакцинишемо све врсте говеда, од телади до високо стеоних крава. Радимо село по село, до сада је комплетно одрађен Пружатовац, Кораћица, Границе, а до краја недеље Велика Иванча и Велика Крсна. По евиденцијама надлежних служби Младеновац укупно има око 7.500 говеда свих категорија грла, ми радимо са шест екипа и мислим да ћемо до следеће недеље завршити комплетну територију Младеновца.

Када буде завршена вакцинација промет стоке ће ићи на следећи начин, грла која иду на кланицу могу ићи седам дана након вакцинације, грла која прелазе са домаћинства на домаћинство могу ићи 28 дана након вакцинације. До момента престанка зараза, за транспорт животиња је неопходно радити дезинфекцију и дезинсекцију возила и стављање средстава у која терају мушице и комарце, а уз то животиње морају бити клинички прегледана. То су мере којих се морамо придржавати док траје уредба Владе Србије – рекао је Ђођевић.

Колеге из Ветеринарске станице "Тикавет", потврђују да се вакцинација одвија по плану и релативно брзо.

Дипл. вет. Тихомир Петровић, власник Ветеринарске станице "Тикавет", каже да ова станица ради са две екипе и да су до сада вакцинисали преко 1000 говеда.

– Данас завршавамо Рабровац, следеће село нам је Јагњило, а затим Бељевац, Марковац, Црквине која су села са нешто мање говеда. Планирамо да наш део територије завршимо до 10. августа. Сточари су информисани, врло коректно сарађујемо и немамо проблема на терену – рекао је Петровић.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.