logo

Пољопривреда

Акција прикупљањa амбалажног отпада

altПилот пројекат прикупљања и одношења амбалажног отпада од средстава за заштиту биља реализоваће се у наредна два месеца у селима Велика Крсна и Влашка.

Пројекат се реализује у сарадњи градске општине Младеновац, Пољопривредне стручне и саветодавне службе Младеновац и Удружења SECPA. Према речима Гордане Димтријевић Бјеличић, члана Већа градске општине Младеновац, индивидуалним пољпоривредним произвођачима из ових села подељене су специјалне вреће у којима ће прикупљати амбалажни отпад који ће током месеца јула бити преузет од Удружења SECPA и третиран на адекватан начин.

Прописно третирање ове врсте отпада изузетно је битно због заштите животне средине и здравља људи јер представља потенцијални ризик уколико се са њиме не управља на адекватан начин. Наиме, заједно са средствима за заштиту биља, на тржиште доспева и амбалажа која након употребе средства за заштиту биља постаје отпад. Амбалажа има важну улогу у безбедној испоруци и употреби средстава за заштиту биља, али након употребе треба обезбедили ефикасан систем збрињавања амбалажног отпада у свим фазама управљања, почев од адекватног сакупљања, преко транспорта, складиштења и третмана, до адекватног одлагања односно уништавања овог амбалажног отпада.

Удружење SECPA је испред својих чланица, успоставило Систем збрињавања амбалажног отпада од средстава за заштиту биља у Србији - SECPA еко модел, који обезбеђује преузимање овог отпада како од пољопривредних компанија, тако и од индивидуалних пољопривредника и његово адекватно збрињавање.

alt

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.