logo

Актуелности

Обележена годишњица НАТО агресије

 

Полагањем венаца на Спомен чесму палим борцима од 1990 – 1999. представници Градске општине Младеновац и борачких удружења обележили су двадесет три године од почетка НАТО агресије на Југославију и сећање на тринаесторицу Младеновчана који су погинули у ратним сукобима током последње деценије прошлог века, од којих је најмлађи имао само 19 година.

У име градске општине Младеновац  венац је положио Владан Глишић, председник Градске општине Младеновац. Пошту погинулим суграђанима одали су и представници Удружења бораца ратова од 1990. општине Младеновац и делагација Општинског одбора УБНОР-а Младеновац.

На данашњи дан пре 22 године, Северноатлантска алијанса почела је бомбардовање СР Југославије, које је трајало 78 дана. Одлука о бомбардовању тадашње СРЈ донета је, први пут у историји, без одобрења Савета безбедности УН, а наредбу је тадашњем команданту савезничких снага, америчком генералу Веслију Кларку издао генерални секретар НАТО Хавијер Солана.

Деветнаест земаља Алијансе почело је бомбардовање са бродова у Јадрану, из четири ваздухопловне базе у Италији, подржане стратешким бомбардерима који су полетели из база у западној Европи, а касније и из САД. Најпре су гађане касарне и јединице противваздушне одбране Војске СРЈ, у Батајници, Младеновцу, Приштини и на другим местима.

Vencinato1
Vencinato2
Vencinato3
Vencinato4

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.