logo

Aktuelnosti

Obeležena godišnjica NATO agresije

 

Polaganjem venaca na Spomen česmu palim borcima od 1990 – 1999. predstavnici Gradske opštine Mladenovac i boračkih udruženja obeležili su dvadeset tri godine od početka NATO agresije na Jugoslaviju i sećanje na trinaestoricu Mladenovčana koji su poginuli u ratnim sukobima tokom poslednje decenije prošlog veka, od kojih je najmlađi imao samo 19 godina.

U ime gradske opštine Mladenovac  venac je položio Vladan Glišić, predsednik Gradske opštine Mladenovac. Poštu poginulim sugrađanima odali su i predstavnici Udruženja boraca ratova od 1990. opštine Mladenovac i delagacija Opštinskog odbora UBNOR-a Mladenovac.

Na današnji dan pre 22 godine, Severnoatlantska alijansa počela je bombardovanje SR Jugoslavije, koje je trajalo 78 dana. Odluka o bombardovanju tadašnje SRJ doneta je, prvi put u istoriji, bez odobrenja Saveta bezbednosti UN, a naredbu je tadašnjem komandantu savezničkih snaga, američkom generalu Vesliju Klarku izdao generalni sekretar NATO Havijer Solana.

Devetnaest zemalja Alijanse počelo je bombardovanje sa brodova u Jadranu, iz četiri vazduhoplovne baze u Italiji, podržane strateškim bombarderima koji su poleteli iz baza u zapadnoj Evropi, a kasnije i iz SAD. Najpre su gađane kasarne i jedinice protivvazdušne odbrane Vojske SRJ, u Batajnici, Mladenovcu, Prištini i na drugim mestima.

Vencinato1
Vencinato2
Vencinato3
Vencinato4

  • Datum kreiranja: .
Prava korišćenja: Gradska opština Mladenovac. ©2005-2023.
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 
Info centar GO Mladenovac: 011/7857-846
Tehnička podrška: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.