logo

Актуелности

Саопштење Штаба за ванредне ситуације

Услед велике количине падавина и изливања реке Луг на територији општине Младеновац дошло је до плављења стамбених објеката у сливу реке Луг и плављења пољопривредног земљишта у месним заједницама Јагњило и Рабровац, а претила је опасост да дође и до плављења водоизворишта Ковачевац – Јагњило на којем се налазе 4 бунара који обезбедђују једну четвртину воде потребне за градски водовод.


Екипе ЈКП „Младеновац“ добиле су налог од Штаба за ванредне ситуације да искључе бунаре на овом изворишту пре наиласка поплавног таласа, чиме је спречено контаминирање бактеријама на целокупну водоводну мрежу.
Општина Младеновац је 18. јуна увела ванредну ситуацију на овом делу територије.


Екипе Градског завода за јавно здравље и Министарства здравља обишле су водоизвориште Ковачевац – Јагњило и наложиле да се превентивно одради испирање бунара и третирање дезифицијенсима бунара и бунарског постројења како би заштитили цео водоводни систем од контаминације бактеријама.


Резултат анализе Градског завода очекује се у уторак, 18. јула, а бунари неће бити пуштени у функцију док резултат анализе на одобри Градски завод за јаво здравље.


Због високих температура и велике потрошње воде, а због принудног искључења из система 4 бунара који производе више од 20 литара воде у секунди, резерве воде су смањене и може доћи до повременог прекида у водоснабдевању.


Улагањем у изградњу 5 нових бунара у последњих годину дана и још два новоизграђена бунара која ће бити пуштена у рад до краја месеца, уградњом хидрофора и заменом око 1000 водомера у стамбене објекте у насељу 25. Мај, Градска општина Младеновац учинила је све да обезбеди довољно воде за све становнике општине.


Међутим, због ризика по здравље грађана, било је неопходно искључити из система бунаре са поплављеног водоизворишта.
Молимо грађане за разумевање уколико дође до проблема у водоснабдевању имајући у виду да је до поменутих проблема дошло услед елементарне непогоде коју нисмо могли да спречимо.


Такође обавештавамо да је Градска општина Младеновац, у сарадњи са Градским штабом за Ванредне ситуације, обезбедила 3 цистерне са пијаћом водом које ће бити постављење на седећим локацијама док се не успостави стабилно водоснабдевање:
1. МЗ „Село Младеновац“ (од кружног тога до зграде Месне заједнице)
2. МЗ „25 мај“, улица Михајла Миловановића
3. Насеље Тозино воће.


У случају потребе за пијаћом водом из цистерне, грађани се могу обратити на број телефона 0648147061
Штаб за ванредне ситуације Градске општине Младеновац

StabVS1
StabVS2
StabVS3
StabVS4
StabVS5

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.