logo

Aktuelnosti

Saopštenje Štaba za vanredne situacije

Usled velike količine padavina i izlivanja reke Lug na teritoriji opštine Mladenovac došlo je do plavljenja stambenih objekata u slivu reke Lug i plavljenja poljoprivrednog zemljišta u mesnim zajednicama Jagnjilo i Rabrovac, a pretila je opasost da dođe i do plavljenja vodoizvorišta Kovačevac – Jagnjilo na kojem se nalaze 4 bunara koji obezbedđuju jednu četvrtinu vode potrebne za gradski vodovod.


Ekipe JKP „Mladenovac“ dobile su nalog od Štaba za vanredne situacije da isključe bunare na ovom izvorištu pre nailaska poplavnog talasa, čime je sprečeno kontaminiranje bakterijama na celokupnu vodovodnu mrežu.
Opština Mladenovac je 18. juna uvela vanrednu situaciju na ovom delu teritorije.


Ekipe Gradskog zavoda za javno zdravlje i Ministarstva zdravlja obišle su vodoizvorište Kovačevac – Jagnjilo i naložile da se preventivno odradi ispiranje bunara i tretiranje dezificijensima bunara i bunarskog postrojenja kako bi zaštitili ceo vodovodni sistem od kontaminacije bakterijama.


Rezultat analize Gradskog zavoda očekuje se u utorak, 18. jula, a bunari neće biti pušteni u funkciju dok rezultat analize na odobri Gradski zavod za javo zdravlje.


Zbog visokih temperatura i velike potrošnje vode, a zbog prinudnog isključenja iz sistema 4 bunara koji proizvode više od 20 litara vode u sekundi, rezerve vode su smanjene i može doći do povremenog prekida u vodosnabdevanju.


Ulaganjem u izgradnju 5 novih bunara u poslednjih godinu dana i još dva novoizgrađena bunara koja će biti puštena u rad do kraja meseca, ugradnjom hidrofora i zamenom oko 1000 vodomera u stambene objekte u naselju 25. Maj, Gradska opština Mladenovac učinila je sve da obezbedi dovoljno vode za sve stanovnike opštine.


Međutim, zbog rizika po zdravlje građana, bilo je neophodno isključiti iz sistema bunare sa poplavljenog vodoizvorišta.
Molimo građane za razumevanje ukoliko dođe do problema u vodosnabdevanju imajući u vidu da je do pomenutih problema došlo usled elementarne nepogode koju nismo mogli da sprečimo.


Takođe obaveštavamo da je Gradska opština Mladenovac, u saradnji sa Gradskim štabom za Vanredne situacije, obezbedila 3 cisterne sa pijaćom vodom koje će biti postavljenje na sedećim lokacijama dok se ne uspostavi stabilno vodosnabdevanje:
1. MZ „Selo Mladenovac“ (od kružnog toga do zgrade Mesne zajednice)
2. MZ „25 maj“, ulica Mihajla Milovanovića
3. Naselje Tozino voće.


U slučaju potrebe za pijaćom vodom iz cisterne, građani se mogu obratiti na broj telefona 0648147061
Štab za vanredne situacije Gradske opštine Mladenovac

StabVS1
StabVS2
StabVS3
StabVS4
StabVS5

  • Datum kreiranja: .
Prava korišćenja: Gradska opština Mladenovac. ©2005-2023.
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 
Info centar GO Mladenovac: 011/7857-846
Tehnička podrška: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.