logo

Пољопривреда

Превентивно против болести квргаве коже

Скупштине градске општине Младеновац усвојила је измене одлуке о финансирању пољопривреде, како би се определила средства за суфинансирање цене спровођења биосанитарних мера као вида превенција против болести квргаве коже код говеда.

Скупштина градске општине Младеновац усвојила је Одлуку о изменама и допунама Одлуке о начину финансирања пројеката, активности или програма унапређења пољопривреде на територији градске општине Младеновац из буџета општине Младеновац, како би се стекли правни услови да градска општина Младеновац приступи суфинансирању цене спровођења биосанитарних мера као врсту помоћи на територији градске општине Младеновац у спровођењу превентивних мера против ове болести.

Члан Већа градске општине Младеновац задужена за пољопривреду, Гордана Димитријевић Бјеличић, рекла је да на нашој територији није проглашена епидемија, већ да се усвојена одлука односи искључиво на спровођење превентивних мера. Она је нагласила да се ради о помоћи нашим пољопривредним газдинствима, а на основу препоруке надлежног министарства.

Ова одлука је донета на основу дописа Управе за ветерину, Министарства пољопривреде и заштите животне средине Републике Србије, упућеног свим локалним самоуправама у којем се наводи да се у појединим земљама окружења појавила болест говеда - нодлуларни дерматитис. Како се у допису наводи, на територији Србије врши се превенција мера за случај потребе вакцинације говеда против ове болести. Уз вакцинацију неопходно је и стриктно спровођење биосанитарних мера, односно дезинфекција и дератизација газдинстава и фарми говеда, а које могу да врше, приликом вакцинације, само овлашћене ветеринарске станице.


Нодуларни дерматитис - болест квргаве коже - је вирусно обољење искључиво говеда и бивола, ендемски присутно у Африци и на Средњем истоку, одакле се 2013. године проширило на Турску, прошле године на Грчку, а почетком ове године и на територију Бугарске и Македоније.
Болест се не преноси на људе и нема опасности по здравље људи.

Уобичајени симптоми код говеда су чворићи који се после неколико дана претварају у красте или ране на кожи, отицање ногу, кашаљ, обилно цурење из носа, излучивање пљувачке, сузење очију, инфекција ока и грозница. Оболела животиња је исцрпљена, одбија да једе и мршави.

  • Датум креирања: .
Права коришћења: Градска општина Младеновац. ©2005-2023.
Контакт: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 
Инфо центар ГО Младеновац: 011/7857-846
Техничка подршка: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.