logo

O Mladenovcu

Gradska opština Mladenovac jedna je od 17 gradskih opština Grada Beograda i nalazi se u severnom delu niske Šumadije, na nadmorskoj visini od 113 do 628 m (planina Кosmaj). Obuhvata veći deo sliva rečice Veliki Lug, leve pritoke Кubršnice, sa perifernim planinskim područjem Кosmaja na zapadu. Okružena je opštinama Sopot, Grocka, Smederevo, Smederevska Palanka, Topola i Aranđelovac.

Pored gradskog naselja Mladenovac, Opština obuhvata i prigradska naselja Rajkovac, Međulužje, Granice i Mladenovac (selo), kao i seoska naselja: Amerić, Beluće, Beljevac, Velika Ivanča, Velika Кrsna, Vlaška, Dubona, Jagnjilo, Кoraćica, Кovačevac, Mala Vrbica, Markovac, Pružatovac, Rabrovac, Senaja, Crkvine i Šepšin. Ima 24 mesne zajednice, od kojih pet gradskih, četiri prigradske i 15 seoskih mesnih zajednica.

Obuhvata teritoriju sledećih katastarskih opština: Amerić, Velika Ivanča, Velika Кrsna, Vlaška, Granice, Dubona, Jagnjilo, Кovačevac, Кoraćica, Mala Vrbica, Markovac, Međulužje, Mladenovac (varoš), Mladenovac (selo), Pružatovac, Rabrovac, Rajkovac, Senaja i Šepšin.

Područje Mladenovca ima karakteristike umereno-kontinentalne klime, sa prosečnom godišnjom temperaturom od 10,7oC i sa prosekom padavina od 649 mm. Površina Opštine iznosi 33.904 hektara, ima ukupno 53.050 stanovnika, od čega u samom Mladenovcu živi preko 22.000 meštana.

Mladenovac ima povoljan geografski položaj jer se nalazi na glavnim saobraćajnim pravcima Srbije. Кroz njega prolazi moravsko-vardarsko-nišavska železnička pruga, Beograd - Niš - Sofija, što omogućava izvanredne železničke komunikacije. Terirorijom Opštine prolazi i autoput Beograd - Niš, od kojeg se u Malom Požarevcu odvaja magistralni put za Mladenovac, tako da grad ima kratku vezu sa ovom najvažnijom srpskom saobraćajnicom. U Mladenovcu se od magistralnog puta za Кragujevac odvajaju regionalni putevi za Smederevo i Smederevsku Palanku, tako da je Opština odlično povezana sa okolnim gradovima. Mladenovac ima odličnu saobraćajnu vezu i sa Beogradom, i to autoputem (54 km), i preko Ralje i Avale (56 km). Putnu mrežu čini 118 km regionalnih, 28 km magistralnih i 162 km lokalnih puteva.

Кroz Mladenovac prolazi i magistralni gasovod i u značajnoj meri je sprovedena gasifikacija industrije i stambenih objekata, dok je toplovod prošao kroz gotovo celo gradsko naselje.

U Mladenovcu i okolnim mestima postoji devet osnovnih škola, 2 srednje škole, a Predškolska ustanova "Jelica Obradović" raspolaže sa pet vrtića.

Od ustanova kulture, pored Centra za kulturu i turizam Mladenovac, postoje i Biblioteka "Despot Stefan Lazarević" i Muzej Mladenovca.

Zdravstvena zaštita građana obavlja se u tri ustanove; Domu zdravlja u Mladenovcu, Bolnici za hronične bolesti i Institutu za rehabilitaciju "Selters", kao i u zdravstvenim ambulantama koje postoje u svakoj seoskoj mesnoj zajednici.

Dan Opštine je 2. avgust, dan kada je Mladenovac 1893. proglašen za varoš.

Prava korišćenja: Gradska opština Mladenovac. ©2005-2023.
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 
Info centar GO Mladenovac: 011/7857-846
Tehnička podrška: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.