logo

Razvoj turizma

Turistička organizacija Mladenovca u saradnji sa opštinskim i gradskim javnim preduzećima, organima i ustanovama radi na nekoliko značajnih projekata čija realizacija će u 2011. i 2012. godini doprineti razvoju turizma i privlačenju turista u opštinu Mladenovac.

Pored turističkih projekata čiji se početak očekuje tokom 2011. i 2012. godine, na nekoliko lokacija u opštini se završavaju radovi na infrastrukturi turističkih lokacija:
- Uređenje ulice Miće Milovanovića (bivše Crkvene) gde je nakon izrađenog projekta započeta i završena prva faza rekonstrucije.
- U Spomen parku "Despot Stefan Lazarević" (Crkvine), Direkcija za izgradnju i planiranje Mladenovac je finansirala projekat zaštite spomenika despota Stefana Lazarevića, koji je izradio Zavod za zaštitu spomenika. Sredstva za realizaciju projekta je izdvojila Skupština grada Beograda, a radovi su izvedeni preko JP "DIP Mladenovac". U prvoj i drugoj fazi izgrađni su put, parking, porta i ograda oko parkinga kao i oko celog kompleksa. Nakon nedavnog završetka radova na rasveti ostalo je uređenje staza i zaštita spomenika što treba da se realizuje od strane Zavoda za zaštitu spomenika.
- Turističko-rekreativni put "Pluća Mladenovca" (Mladenovac - Mala Vrbica - Кosmaj) je sakralna turistička ruta koju čine: spomen crkva-brvnara, zvonara, spomen dom, škola starih zanata, otvorena pozornica, litijska staza, sistem od sedam parterno uređenih izvora uz reku Vrbičicu. Izgrađena je spomen česma i zvonara, temelji crkve i deo infrastrukture.
- Za izgradnju parka u kulturno-turističkom kompleksu "Crkvenac", konkurisano je za sredstva u Gradssoj upravi - Sekretarijat za privredu 2008. godine. Sekretarijat je dodelio sredstva u iznosu od oko 800.000 dinara, čime su realizovane prve dve faze projekta. U narednom periodu predstoji izgradnja staza i postavljanje rasvete.

Pored nabrojanih projekata, TOM planira realizaciju i sledećih programa u 2011. godini:
- Izrada Plana detaljne regulacije kompleksa između Instituta za rehabilitaciju "Selters" i Кoraćičke banje, sa povezivanjem parkovsko-rekreativnim sadržajima u dolini potoka Alinac. Uređenje Alinačke doline, rekonstrukcija saobraćaja, izgradnja sportskih sadržaja sa pratećim komercijalnim i ugostiteljskim sadržajima i formiranje banjskog naselja. Zahtev je upućen Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograd sa naglaskom da njegova izrada bude prioritet.
- Projekat postavljanja turističke signalizacije je gotov sa svim dozvolama za postavljanje signalizacije. Zahtev za realizaciju je upućen nadležnim službama i javnim preduzećima.
- Selo Granice kao "Eko centar Mladenovca". Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograd, upućen je dopis za davanje saglasnosti za izradu odgovarajućeg urbanističkog plana MZ "Granice". Reč je o ideji žitelja ove mesne zajednice da postane budući "Eko centar Mladenovca". Stavljen je u deset prioriteta upućenih prema Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda od strane Gradske opštine Mladenovac.
- Inicijativa za izradu Plana detaljne regulacije "Markovačko jezero" za koji je urađeno idejno rešenje, upućena je Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda. Obuhvat plana je oko 35 hektara namenjen uređenju Markovačkog jezera i njegovog priobalja za potrebe izgradnje sportsko-turističkog kompleksa, van obuhvata Generalnog plana. Cilj je stvaranje pravne osnove za izgradnju sportsko-turističkih sadržaja.
- Uređenje parking prostora kod manastira Pavlovac na Кosmaju i proširenje i zaštita postojećeg puta. Turistička organizacija Mladenovca i JP "DIP Mladenovac" odredili su lokacije za izgradnju parkinga i dobili saglasnost Eparhije i mladenovačke crkve. U "DIP Mladenovac" upućen je zahtev za izradu projektne dokumentacije za proširenje puta i izgradnju parking prostora.

Jedan od osnovnih zadataka Turističke organizacije Mladenovca je aktivno učešće i promovisanje turističkih potencijala na sajmovima turizma. Pored Međunarodnog sajma turizma u Beogradu, planira se učešće na sajmovima turizma u Novom Sadu, Кragujevcu, Nišu, Čačku i Banja Luci, a na sajmovima turizma u inostranstvu Turistička organizacija Mladenovca verovatno će se predstaviti sa propagandnim materijalom preko TOS-a i TOB-a.

Prava korišćenja: Gradska opština Mladenovac. ©2005-2023.
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 
Info centar GO Mladenovac: 011/7857-846
Tehnička podrška: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.