logo

Oglasi, tenderi, konkursi i javne nabavke

Обавештење - Регулисање пребивалишта у Републици Хрватској

Важне информације везане за нови Закон о пребивалишту Републике Хрватске, који је објављен у Народним новинама бр. 144/12, а ступио на снагу 29.12.2012. године

Дана 29. децембра 2012. године ступио је на снагу нови хрватски Закон о пребивалишту којим је прописано да сви хрватски држављани који су већ до тог датума привремено боравили у иностранству (односно изван Хрватске) дуже од годину дана имају рок од годину дана тј. до 29. децембра 2013. године да о томе лично обавесте полицијску управу или полицијску станицу на подручју Републике Хрватске где имају пријављено пребивалиште или путем  дипломатско- конзуларног представништва Републике Хрватске у држави у којој бораве.

Постоје три могућности да лице задржи хрватску личну карту:

1. да је у поступку обнове или стамбеног збрињавања
2. да лице привремено борави у иностранству због посла, школовања, лечења и других разлога (нпр. старija lica  на издржавању код деце)
3. или да борави најмање три месеца у току године у Хрватској.
Том приликом свако лице је дужно да достави следећа документа

1. Попуњен Образац 1 и Изјаву

Ако лице жели задржати хрватску личну карту онда се заокружује на обрасцу слово Д (пријава привременог одласка ван Републике Хрватске). У обрасцу 1 треба попунити рубрике од 1 до 8 и рубрику 14 (рубрике 9, 10, 11, 12, 13 и 15 се не попуњавају). У рубрици 14 лице треба да напише државу и место изван Републике Хрватске у коју привремено одлази, на које време и разлог одласка (на пример - Србија, Београд, 5 година, посао).

Важно је нагласити да се привремени одлазак из Републике Хрватске може пријавити до 5 година. Након истека 5 година тј. 2018. године лице може пријавити привремени одлазак из Републике Хрватске на три године и тако све док борави у иностранству.

У изјави лице које пријављује привремени одлазак из Хрватске поцртава реч означену са две звездице (привремено боравим). Реченица која почиње у Изјави са „Идентитет особе која даје изјаву утврђен је увидом у ____“остаје празна и попуњава је службеник у полицијској станици или конзулату зависно где лице предаје образац.

2. Фотокопију хрватске личне карте

3. Доказ да лице приврeмено борави у иностранству

а) ако је лице у поступку обнове или стамбеног збрињавања треба  доставити  копију захтева или решења од надлежне хрватске институције;
б) ако лице ради треба да достави потврду да је запослено у фирми са потписом власника фирме, адвокатске канцеларије и сл. и оверену печатом; Ако власник фирме одбије да изда потврду о запослењу онда лице треба дадостави копију радне књижице
ц) ако је лице на школовању  треба  доставити потврду из школе или са факултета;
д) ако је лице на лечењу треба  доставити потврду из болнице;
е) ако је лице незапослено требада достави Изјаву да је изгубило посао и да га издржавају родитељи или супруг, супруга, а стара лица треба да напишу изјаву да нису способни  да живе самостално због старости или болести и да га уздржава син или кћерка или неки рођаки слично.
ф) ако лице живи у Хрватској дуже од три месеца у току године не треба да
пријављује привремени боравак. Ово је ризична опција, и не препоручује се, јер се може десити да хрватска полиција проверава да ли лице живи на пријављеној адреси у тренутку када је лице изван Хрватске. Ако га не пронађу могу покренути поступак брисања из пребивалишта и одредити новчану казну у висини од 500 до 5000 куна.

Због наведеног препоручујемо нашим  странкама, које имају хрватске личне карте, да пријаве привремени одлазак из Републике Хрватске (опција Д у Обрасцу 1).

Опција која је описана у рубрици - лице живи дуже од три мјесеца у Р.Хрватској не треба да пријављује привремени одлазак,  јер теренска контрола може вршити проверу  у моментима када лице није у Хрватској.

Ако се наведена документа предају у дипломатско-конзуларним представништвима Републике Хрватске за опцију пријава привременог одласка ван РепубликеХрватске) плаћа се такса у висини 19 евра по лицу за доставу обавести о привременом напуштању Хрватске.


Ако лице жели да одјави пребивалиште то може лично да оде   у полицијску управу или полицијску станицу на подручју Републике Хрватске где има пријављено пребивалиште или да да то лично учини у дипломатско-конзуларном представништву Републике Хрватске. Том приликом мора понети са собом хрватску личну карту која му се поништава. Ако се документа за одјаву пребивалишта предајуу дипломатско конзуларним представништвима онда се плаћа конзуларна такса у висини од 27евра по лицу. Ако се ради о одјави пребивалишта и поништавању хрватске личне карте, у Образцу 1 заокружује се слово Б (одјава пребивалишта). У том случају у обрасцу 1 треба попунити рубрике од 1 до 8 и рубрику 13 (рубрике 9, 10, 11, 12, 14 и 15 се не попуњавају).

Лица која су имала хрватску личну карту до 1991. године, а нису је поново извадили послије 1995. године или јој је истекао рок важења имају и даље пријављено пребивалиште у Хрватској, ако им у међувремену хрватска полиција није самовољно већ одјавила пребивалиште.

Наведена лица морају до 29. децембра 2013.године или да одјаве пребивалиште или да поново пријаве пребивалиште.

Поновну пријаву пребивалишта или одјаву пребивалишта морају да ураде сва лица старија од 16 година јер по закону тада имају обавезу да изваде хрватску личну карту.

Одјаву пребивалишта лица могу учинити у полицијској управи или станици где имају пријављено пребивалиште у Републици Хрватској или у хрватским дипломатско-конзуларним представништвима у иностранству.

Поновну пријаву пребивалишта лица могу учинити искључиво у полицијској управи или станици где имају пријављено пребивалиште у Републици Хрватској.

Након што поново пријаве пребивалиште лица могу подићи хрватску личну карту и пријавити привремени одлазак из Републике Хрватске (попунити Образац 1 и доставити један од доказа који су наведени).

Малолетна лица која имају мање од 16 година, а којима су родитељи у Републици Хрватској пријавили пребивалише, не морају поновно пријављивати пребивалиште. Када наведена лица напуне 16 година дужни су приликом првог одласка у РепубликуХрватску да узму хрватску личну карту и тада могу да пријаве привремени одлазакизван Републике Хрватске по горе наведеној процедури (наравно ако су се одлучили да задрже пребивалиште у РХ) .


Адреса конзуларног одјела Републике Хрватске у Београду:
У Београду, Кнеза Милоша 82; радно вријеме: понедељак до четвртка од 09 до 13часова и петак од 09 до 11 часова; телефон: 011 3679 140 или 011 3679 141

Адреса Генералног конзулата Републике Хрватске у Суботици:
У Суботици, Максима Горког 6; радно вријеме: понедељак до четвртка од 09 до 13часова и петак од 09 до 11 часова; телефон: 024 656 906 или 024 656 907


1. Према Закону о пребивалишту нису сви грађани који не бораве у Републици Хрватској у обавези да одјаве пребивалиште. Обавеза одјаве пребивалишта у Републици Хрватској постоји за оне хрватске држављане који су иселили из Републике Хрватске ради трајног настањења у другој држави .

Не треба одјавити пребивалиште онај ко привремено борави изван хрватске, али је дужан да о томе обавести МУП у општини пребивалишта у РХ. Уколико није у могућности да отпутује у РХ, ову обавештење  може дати у Конзулату РХ уз одговарајућу документацију о разлозима привременог боравка ван РХ, али у том случају се наплаћује конзуларна такса.

Лице које привремено борави у инистранству има и даље пријављено пребивалиште у РХ и има право на личну карту. Ово се може обновити након 5 година, а надаље након сваке три године.

Лица која никад нису боравила на пријављеном пребивалишту такође морају да га одјаве. Уколико то  не ураде сами биће урађено по службеној дужности.
Надлежне  дипломатске мисије – Конзулата Републике Хрватске у држави у коју су иселили:

Суботица-Ул. Максима Горког 6.,  - телефон: 024- 556 158 или 024-656 907, рад са странкама понедељак –четвртак од 9.00 до 13.00 и петак 9.00 до 11.00.
Београд – Ул. Кнеза Милоша 82/I, (тeлeфoн 011- 3679 140 и 011- 3613 566 -  рaд сa стрaнкaмa: пoнeдeљaк – чeтвртaк oд 9.00 дo 13.00, пeткoм oд 9.00 дo 11.00).

Морамо нагласити да се приликом одјавe преко конзулата наплаћује конзуларна такса у износу од 27 еура по члану, тако да је боље да се одјава врши у месту пребивалипта у РХ.

Претходно треба проверити да ли је одјава извршена по службеној дужности ( проверу можете покушати извршти и путем телефона – позивом најблже полицијске управе по месту последњег пребивалишта у Републици Хрватској).

Потребно је да одјаву ураде и лица која су била малолетна у време напуштања РХ, обзиром да су  имали пребивалиште где и њихови родитељи.
И лица која су имала важећу личну карту РХ, али је истекла или који никад нису подигли нову личну карту РХ, такође су у обавези да одјаве пребивалиште.

2.  Надлежном органу (МУП у општини пребивалишта у РХ или Конзулату у земљи где се борави) може се доставити  Обавијест о привременом напуштању. У том случају се не одјављује пребивалите и не одузима лична карта, али се мора навести разлог одсуства са доказима (  нпр. стамбено збрињавање, школовање, лечење, посао и слично).
У МУП-у у РХ се не плаћа такса а у конзулату се плаћа конзуларна такса.

Ово важи иза децу која нису ни имала личну карту јер деца прате судбину родитеља.

3. Одјавом пребивалишта не губи се хрватско држављанство  нити право на имовину.

 

ПРЕУЗМИТЕ ДОКУМЕНТА :

ОБРАЗАЦ 1

ОДРЕДБЕ ЗАКОНА О ПРЕБИВАЛИШТУ И ИДЕНТИФИКАЦИЈСКИМ ДОКУМЕНТИМА

ПУНОМОЋ

  • Datum kreiranja: .
Prava korišćenja: Gradska opština Mladenovac. ©2005-2023.
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 
Info centar GO Mladenovac: 011/7857-846
Tehnička podrška: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.