logo

Obaveštenje o raspisivanju oglasa za davanje u zakup i na koriščenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini u gradu Beogradu

GRADSKA UPRAVA GRADA BEOGRADA
Sekretarijat za privredu

Beograd, Kraljice Marije 1

Objavljuje

OBAVEŠTENjE
O RASPISIVANjU OGLASA ZA DAVANjE U ZAKUP I NA KORIŠĆENjE POLjOPRIVREDNOG ZEMLjIŠTA U DRŽAVNOJ SVOJINI U GRADU BEOGRADU

I
– Predmet javnog nadmetanja – 

1. Raspisuje se oglas za davanje u zakup i na korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini po uslovima prvog kruga u gradu BEOGRADU, za agroekonomsku 2020./2021. godinu, na području gradskih opština: Barajevo, Voždovac, Grocka, Zvezdara, Zemun, Lazarevac, Mladenovac, Novi Beograd, Obrenovac, Palilula, Rakovica, Sopot, Surčin i Čukarica, a koje je obuhvaćeno Godišnjim programom zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji grada Beograda za 2020. godinu.
Raspisuje se oglas za javnu licitaciju u prvom krugu za davanje u zakup i na korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini u gradu BEOGRADU, za agroekonomsku 2020./2021. godinu, po godišnjem programu zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta za 2019. godinu, za parcele koje su predmet raskinutih Ugovora na području gradskih opština: Zemun i Surčin.
2. Uvid u dokumentaciju: grafički pregled katastarskih parcela po katastarskim opštinama i spisak parcela po formiranim javnim nadmetanjima (kompleksima), koja su predmet izdavanja u zakup i na korišćenje, može se izvršiti u zgradi grada BEOGRADA, u kancelariji br.1710 Odeljenje za poljoprivredno zemljište svakog radnog dana od 09 do 12 časova, kao i na veb prezentaciji Uprave za poljoprivredno zemljište.
Kontakt osobe: Dragana Stepanović, Saša Velisavljević i Dušan Marčetić, tel. 011/715-7341, 011/715-7391 i 011/715-7389.
3. Zemljište iz ovog oglasa daje se u viđenom stanju.
4. O terminima za obilazak poljoprivrednog zemljišta koje se daje u zakup i na korišćenje, zainteresovani ponuđači se mogu informisati na sajtu grada Beograda www.beograd.rs, u odeljku Gradski oglasi, konkursi i tenderi – Oglas za davanje u zakup i na korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini u gradu Beogradu, kao i na veb prezentaciji Uprave za poljoprivredno zemljište www.upz.minpolj.gov.rs.
5. Ukoliko nakon raspisivanja Oglasa za javno nadmetanje za zakup i na korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini dođe do promena površine iz oglasa po bilo kom zakonskom osnovu, dalji postupak davanja poljoprivrednog zemljišta u zakup i na korišćenje će se sprovesti samo za tako utvrđenu površinu zemljišta. 
6. Sve troškove koji nastanu po osnovu zakupa i korišćenja poljoprivrivrednog zemljišta u državnoj svojini snosi lice koje dobije to zemljište u zakup, odnosno na korišćenje.
7. Zemljište iz ovog Oglasa daje se u zakup i na korišćenje isključivo za poljoprivrednu proizvodnju, ne može se koristiti u druge svrhe.
8. Poljoprivredno zemljište u državnoj svojini grupisano u jedinice javnih nadmetanja označenih * i * * u tabeli tačke 1. ovog oglasa nije bilo izdato najmanje poslednje tri agroekonomske godine i nije bilo predmet korišćenja.
9. Zemljište iz ovog oglasa ne može se davati u podzakup.

II 
– Uslovi za prijavljivanje na javno nadmetanje – 

1. Pravo učešća u javnom nadmetanju za davanje u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini ima:
 - fizičko lice koje je upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava i nalazi se u aktivnom statusu najmanje tri godine, sa prebivalištem najmanje tri godine u katastarskoj opštini na kojoj se nalazi zemljište koje je predmet zakupa i koje je vlasnik najmanje 0,5 ha poljoprivrednog zemljišta;
 - fizičko lice – upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava i nalazi se u aktivnom statusu najmanje tri godine, sa prebivalištem najmanje tri godine na području jedinice lokalne samouprave koja sprovodi javno nadmetanje, a čija se parcela graniči sa zemljištem u državnoj svojini koje je predmet zakupa;
 - pravno lice koje je upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava i nalazi se u aktivnom statusu najmanje tri godine, koje je vlasnik poljoprivrednog zemljišta najmanje 10 ha u katastarskoj opštini u kojoj se nalazi zemljište koje je predmet zakupa i ima sedište na području jedinice lokalne samouprave kojoj pripada ta katastarska opština.
2. Pravo učešća u javnom nadmetanju za davanje na korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini
- za brojeve jedinica javnih nadmetanja označenih * u tabeli tačke 1. ovog oglasa ima fizičko i pravno lice koje je upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava i nalazi se u aktivnom statusu;
- za brojeve jedinica javnih nadmetanja označenih ** u tabeli tačke 1. ovog oglasa ima pravno lice i preduzetnik koje je upisano u Registar poljoprivrednih gazdinstava i nalazi se u aktivnom statusu, koje je u svojstvu pretežne delatnosti registrovano ili ima u osnivačkom aktu navedenu energetsku delatnost propisanu zakonom kojim se uređuje oblast energetike, a za čije obavljanje se koriste obnovljivi izvori od biomase i stočarstva i da u roku od tri godine od dana zaključenja ugovora o korišćenju zemljišta dostavi dokaz o pribavljenoj upotrebnoj dozvoli za energetski objekat za čiji rad se planira korišćenje obnovljivih izvora od biomase koji glasi na ime lica sa kojim je zaključen ugovor o korišćenju, u suprotnom ugovor prestaje da važi, a Registrovanom poljoprivrednom gazdinstvu se utvrđuje pasivan status.
3. Postupak javnog nadmetanja sprovodi se elektronskim putem, preko veb-aplikacije za
sprovođenje javnog nadmetanja - https://gp.upz.minpolj.gov.rs/InzemBid (u daljem tekstu:
Aplikacija) koja se nalazi na zvaničnoj veb-prezentaciji Uprave za poljoprivredno
zemljište.
4. Postupak javnog nadmetanja održava se ako je blagovremeno dostavljena najmanje jedna uredna prijava na javni oglas u Aplikaciji za sprovođenje javnog nadmetanja i ako se dostavi dokaz o uplati depozita za svako javno nadmetanje pojedinačno.
5. Ponuđač je dužan da zajedno sa prijavom za javno nadmetanje dostavi dokaz o uplati
depozita u tačnom dinarskom iznosu navedenom u tabeli tačke 1. ovog oglasa, za svako javno nadmetanje pojedinačno, na račun gradske uprave BEOGRAD broj: 840-604804-04 po modelu 97 sa pozivom na broj 3309400421, osim ako je za jedinicu javnog nadmetanja utvrđen iznos depozita manji od 1.000 dinara, ponuđač ne mora da uplati depozit i dostavi dokaz radi učešća na javnom nadmetanju za tu jedinicu javnog nadmetanja.
6. Svim ponuđačima, osim najpovoljnijem, uplaćeni depozit će se vratiti nakon javnog
nadmetanja. Najpovoljnijem ponuđaču depozit će biti uračunat u godišnju zakupninu. Ako
najpovoljniji ponuđač odustane, najpovoljnijim ponuđačem smatra se lice koje je sledeće po redu na rang listi ponuđača. U slučaju da najpovoljniji ponuđač odustane od svoje ponude depozit se ne vraća.
7. Najpovoljniji ponuđač jeste ponuđač koji ispunjava uslove za zakup i korišćenje
poljoprivrednog zemljišta iz zakona kojim se uređuje poljoprivredno zemljište i ponudi najvišu cenu zakupa za jedinicu javnog nadmetanja.
8. Ako se za jedinicu javnog nadmetanja prijavi više učesnika koji ispunjavaju uslove za
zakup i korišćenje poljoprivrednog zemljišta i koja su ponudila najvišu cenu zakupa u
istom iznosu, daje se u zakup onom ponuđaču čija je prijava prva pristigla u Aplikaciju.
9. Pravo zakupa i korišćenja poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini nemaju pravna i fizička lica upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava koja:
1) su u pasivnom statusu;
2) nisu ispunila sve obaveze iz prethodnih ili tekućih ugovora o zakupu poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini;
3) su izvršila ometanje poseda poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini;
4) su narušavala nesmetano odvijanje bilo kog dela postupka javnog nadmetanja prilikom davanja poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini u zakup;
5) su bespravno koristila poljoprivredno zemljište u državnoj svojini;
6) su dala zakupljeno poljoprivredno zemljište u državnoj svojini u podzakup.

III
– Dokumentacija za prijavljivanje na javno nadmetanje –

1. Ispunjenost uslova za prijavljivanje na javno nadmetanje za zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini ponuđač dokazuje sledećom dokumenatacijom: 
 - za fizičko lice:
 -potvrda o aktivnom statusu iz Registra poljoprivrednih gazdinstava za tri godine;
 -dokaz o mestu prebivališta tri godine u katastarskoj opštini na kojoj se nalazi zemljište koje je predmet zakupa;
 -kao dokaz o vlasništvu najmanje 0,5 ha poljoprivrednog zemljišta izvod iz javne evidencije o nepokretnosti (ne stariji od šest meseci);
 -za fizičko lice:
 -potvrda o aktivnom statusu iz Registra poljoprivrednih gazdinstava za tri godine;
 -dokaz o mestu prebivališta tri godine na području jedinice lokalne samouprave koja sprovodi javno nadmetanje;
 -kao dokaz o vlasništvu poljoprivrednog zemljišta koje se graniči sa zemljištem koje je predmet zakupa izvod iz javne evidencije o nepokretnosti i katastarski plan (ne stariji od šest meseci); 
 -za pravno lice:
 -potvrda o aktivnom statusu iz Registra poljoprivrednih gazdinstava za tri godine;
 -kao dokaz o vlasništvu najmanje 10 ha poljoprivrednog zemljišta pravnog lica u katastarskoj opštini u kojoj se nalazi zemljište koje je predmet zakupa izvod iz javne evidencije o nepokretnosti (ne stariji od šest meseci);
 -kao dokaz da ima sedište na području jedinice lokalne samouprave u kojoj se nalazi zemljište koje je predmet zakupa izvod iz privrednog registra (ne stariji od šest meseci).
2. Ispunjenost uslova za prijavljivanje za korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini za poljoprivrednu proizvodnju za brojeve jedinica javnih nadmetanja označeni * u tabeli tačke 1. ovog oglasa ponuđač dokazuje sledećom dokumenatacijom:
-za fizička lica ličnom kartom ili očitanom ličnom kartom za lične karte sa čipom i potvrdom o aktivnom statusu u Registru poljoprivrednih gazdinstava;
- za pravna lica izvodom iz privrednog registra (ne stariji od šest meseci) i potvrdom o aktivnom statusu u Registru poljoprivrednih gazdinstava;
3. Ispunjenost uslova za prijavljivanje na javno nadmetanje za korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora od biomase i stočarstva ponuđač za brojeve jedinica javnih nadmetanja označenih ** u tabeli tačke 1. ovog oglasa dokazuje sledećom dokumenatacijom:
-potvrdom o aktivnom statusu u Registru poljoprivrednih gazdinstava;
-izvodom iz privrednog registra (ne stariji od šest meseci), odnosno osnivačkim aktom kao dokaz da je registrovano za energetsku delatnost za čije obavljanje se koriste obnovljivi izvori od biomase i stočarstva.

Ponuđač se prijavljuje i prilaže skeniranu, odnosno fotografisanu dokumentaciju kojom dokazuje ispunjenost uslova za ostvarivanje prava zakupa i korišćenja putem Aplikacije, i to:
1.za zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini dokumentaciju navedenu u delu III tačka 1.
ovog oglasa i dokaz o uplati depozita;
2.za korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini za poljoprivrednu proizvodnju
dokumentaciju navedenu u delu III tačka 2. ovog oglasa;
3.za korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini za proizvodnju energije iz
obnovljivih izvora od biomase i stočarstva dokumentaciju navedenu u delu III tačka 3. ovog oglasa;
 
Ponuđač odgovara za tačnost podataka koje unosi u Aplikaciju, kao i za verodostojnost isprava koje prilaže, a koje moraju da budu čitljive.

IV
– Rok za podnošenje prijave –

Rok za prijavljivanje i podnošenje dokumentacije u Aplikaciju je do 14 sati, dana 14. april 2021. godine.
Nepotpune prijave neće se razmatrati.
Jednom podneta prijava sa ponudom ne može se menjati.

V
– Javno nadmetanje –

Otvaranje ponuda za davanje u zakup i na korišćenje zemljišta iz dela I. tačke 1. ovog oglasa održaće, za sve katastarske opštine, dana 23. april 2021. godine sa početkom u 13 časova.

Nakon isteka roka za prijavu iz dela IV ovog oglasa, a pre dana određenog za otvaranje ponuda iz dela V ovog oglasa, nadležni organ jedinice lokalne samouprave utvrđuje ispunjenost uslova za ostvarivanje prava zakupa i korišćenja svih podnosilaca zahteva na osnovu dokumentacije priložene u Aplikaciji.
Na dan otvaranja ponuda, iz dela V ovog oglasa, iz Aplikacije se prema visini ponude automatski formira rang lista ponuđača za koje je utvrđeno da ispunjavaju uslove za zakup i korišćenje poljoprivrednog zemljišta.
Rang lista ponuđača objavljuje se na zvaničnoj veb – prezentaciji Uprave za poljoprivredno zemljište i sadrži spisak lica koji ispunjavaju uslove za ostvarivanje prava zakupa i korišćenja poljoprivrednog zemljišta rangiranih prema visini ponude, vreme dostave zahteva i spisak lica koji ne ispunjavaju uslove za ostvarivanje prava zakupa poljoprivrednog zemljišta.

VI
– Plaćanje zakupnine –

Zakupnina će biti preračunata u evre po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan otvaranja ponuda.
Zakupnina se plaća unapred u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan uplate.

VII 
 – Uplata zakupnine i sredstva obezbeđenja plaćanja –
 

Najpovoljniji ponuđač je u obavezi da u roku od 8 dana od pravnosnažnosti odluke dostavi dokaz o uplati zakupnine u iznosu utvrđenom pravosnažnom odlukom o davanju u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, umanjenom za iznos uplaćenog depozita, koje će dostaviti Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede preko gradske uprave grada BEOGRADA.
Ukoliko je period zakupa duži od jedne godine, zakupnina se plaća najkasnije do 30.septembra za svaku narednu godinu zakupa, a uz uplatnicu za prvu godinu zakupa potrebno je dostaviti i:
- garanciju poslovne banke u visini godišnje zakupnine poljoprivrednog
zemljišta ili
- ugovor o jemstvu između Ministarstva kao poverioca i pravnog lica kao jemca ili
- dokaz o uplati depozita u visini jedne godišnje zakupnine kao sredstvo obezbeđenja plaćanja zakupnine, a koji će se u slučaju redovnog plaćanja računati kao plaćena zakupnina za poslednju godinu zakupa. 

Ovu odluku objaviti na veb prezentaciji Uprave za poljoprivredno zemljište, na oglasnoj tabli gradske uprave BEOGRADA i mesnim kancelarijama, i na veb prezentaciji grada BEOGRADA, s tim što će se rok za podnošenje prijave računati od dana objavljivanja na veb prezentaciji Uprave za poljoprivredno zemljište.

Oglas za davanje u zakup i na korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini u gradu Beogradu

  • Datum kreiranja: .
Prava korišćenja: Gradska opština Mladenovac. ©2005-2023.
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 
Info centar GO Mladenovac: 011/7857-846
Tehnička podrška: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.