logo

Vesti

Нови послови за "Прогрес"

После дужег времена стагнације, пада производње и отпуштања, коначно из младеновачког Прогреса стижу охрабрујуће вести. Према најавама из фирме, Прогрес ће ове године повећати обим производње за 50% и запослити још 20 радника.

 

 

 

После дужег времена стагнације, пада производње и отпуштања, коначно из младеновачког Прогреса стижу охрабрујуће вести. Према најавама из фирме, Прогрес ће ове године повећати обим производње за 50% и запослити још 20 радника.

Посао се лако губи, а тешко добија јер немци увек имају резерву – преноси своје искуство из рада са немачком компанијом "Штетер", Зоран Милијашевић, генерални директор "Прогреса". 

Ова младеновачка фирма је годинама у назад, целокупном својом производњом везана за компанију "Штетер". Сарадња са Штетером је пре неколико година била на највишем нивоу да би услед разних околности, ова сарадња, па и сам опстанак Прогреса, били доведени у питање.

Епилог сви знамо, драстичан пад производње и отпуштање радника, са близу 350 на данашњих 110 запослених.

Ипак, вести које стижу из Прогреса најављују постепени опоравак, повећање обима производње и нова радна места.  

На позив руководства фирме, Прогрес су данас посетили представници градске општине Младеновац и Уније послодаваца. Повод је нов производни програм и овогодишњи уговорени послови за немачки Штетер вредни око 5,3 милиона евра, што је увећање од 50% у односу на прошлу годину. 

Наиме, Прогрес је почео да ради неке нове производе који до сада нису били у програму Штетера. Ради се новим постројењима за складиштење камена и програм производње, складиштења и дробљења леда за уградњу у бетон, тзв. фабрике леда. Ради се о новој технологији која се примењује у грађевинарству, пре свега у тропским условима. 

Према речима, Зорана Милијашевића, генералног директора "Прогреса", нови послови су вредни око 2,3 милиона евра док је вредност уговора старог производног програма око 3 милиона евра.

– Претпрошле године Прогрес је поново ступио у контакт са фирмом Штетер из Немачке и сада искључиво радимо за њих. Прошле године смо остварили промет од око 3,5 милиона евра, а за ову годину је планирано повећање промета за 50 одсто, тако да поруџбине Штетера за ову годину прелазе 5.000.000 евра. То значи да ће Прогрес у овој години запослити још двадесет радника. Апелујем на младе да се заинтересују за посао јер су нам потребни радници браварско-заваривачке струке. Ова кућа свакако има перспективу и ако све буде по плану, ако се вратимо на обим производње од пре 5-6 година, надам се да ће у Прогресу укупно радити бар 250 радника. Остаје нам само да радимо на томе.

Што се тиче општине Младеновац, ово је први пут после дужег времена да се неко заинтересовао за оно што ми радимо и мени је драго због тога. Мислим да ћемо ове године стати на ноге – каже Милијашевић и додаје да се потврдило правило да Прогрес не можемо да живи на тржишту Србије и Балкана уколико се не веже за неке веће и познатије брендове као што су Штетер и Липкер.

После разговора са руководством фирме, члан Већа за привреду и пољопривреду, Дејан Вићовац, рекао је да и поред тешке економске ситуације у Младеновцу и непостојање развојног тима у "Прогресу", ова фирма је ипак успела да уведе неке иновације и уговори нове послове.

–  Значи да ипак постоји нека нада за ову фирму, а свакако охрабрује њихова најава да иду конкурси за нова радна места, за два инжењера и још двадесетак радника. Оно што ми је мало невероватно је да сам власник ове фирме нема визију развоја већ да је то препуштено самом менаџменту Прогреса. Надамо се да ће они смоћи снаге да у будућности одрже фирму – рекао је Вићовац.

Prava korišćenja: Gradska opština Mladenovac. ©2005-2023.
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 
Info centar GO Mladenovac: 011/7857-846
Tehnička podrška: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.