logo

Vesti

Европска стратегија запошљавања у Србији

Серија предавања на тему "Припрема институција тржишта рада у Републици Србији за Европску стратегију запошљавања" почела је данас у општини Младеновац.

Серија предавања на тему "Припрема институција тржишта рада у Републици Србији за Европску стратегију запошљавања" почела је данас у општини Младеновац.

Министарство рада, запошљавања и социјалне политике и Национална служба за запошљавање Републике Србије реализују Твининг пројекат ''Припрема институција тржишта рада у Републици Србији за Европску стратегију запошљавања'' у сарадњи са партнертима из земаља Европске уније (Француска, Шведска и Румунија).

Милена Прица из Министарства рада запошљавања и социјалне политике, каже да је обука намењена предствницима локалних самоуправа.

– Обуке се односи се на прикупљање података са тржишта рада као основ за анализу која је почетни корак у изради локалних акционих планова запошљавања.  Битно је да представници локалних савета познају ситуацију у свом окружењу како би повећали запошљавање у свом окружењу. Ово је прва у низу обука које ће се одвијати у 64 локалне самоуправе широм Србије – каже Прица.

Твининг саветник, Брижит Мегр, истиче да је основна идеја пројекта окупљање предстваника локалних самоуправа како би се упознали са европском стратегијом запошљавања.

– Циљ је да покажемо како се аналзирају подаци са тржишта рада како би се посредно унапредило запошљавање. Мислим да се европска стратегија запошљавање може усвојити у Србији, наш циљ и јесте преношење искустава јер не постоји чаробни штапић за борбу против незапослености. Мислим да постоје иницијативе и искуства која се не морају пресликавати али се свакако могу усвојити.

Јасминка Прокић, помоћник председника градске општине Младеновац, рекла је да ће пројекат трајати две године где ће доћи до обуке свих локалних савета за запошљавање који су до сада били прилично активни.

– Ми смо срећни што то креће из Младеновца, а поред представника нашег локалног савета учествоваће и представници савета из Барајева, Смедерева, Велике Плане, Пожаревца, Петровца на Млави, Смедеревске Паланке и Крагујевца. Предавања ће се одржавати у различитим општинама и идеја је да на тим састанцима дође до размене искустава као и преношење искустава које су имала европске земље у смањењу незапослености – рекла је Прокићева.

 

Prava korišćenja: Gradska opština Mladenovac. ©2005-2023.
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 
Info centar GO Mladenovac: 011/7857-846
Tehnička podrška: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.