logo

Vesti

Јапанска компанија "Mitsui" посетила Младеновац

Представници консултантске компаније "Mitsui" из Јапана посетили су 23. марта општину Младеновац како би се информисали о могућностима за   изградњу погона производње енергије из биомасе.

 

Представници консултантске компаније "Mitsui" из Јапана посетили су 23. марта општину Младеновац како би се информисали о могућностима за   изградњу погона производње енергије из биомасе.

Компанија "Mitsui" тренутно обилази одређене општине по Србији како би утвдрили и одабрали локацију на којој би се радила студија изводљивости пројекта производње енергије из биомасе. Након одабира локације и обављања потребних анализа исплативости пројекта, компанија ће конкурисати за средства код Владе Јапана и покренути изградњу погона. 

Како су тренутно у фази истраживања и одабира локације, стручњаци из ове копманије одржали су инфрмартивни састанак са представницма општине Младеновац. Састанку су испред компаније "Mitsui" присуствовали директор Masaharu Fujishima и инжењери Hiroko Suzuki и Hiroši Ikeda са консултантом из НАЛЕД – а, Бојаном Боројевићем. Са представницма компаније разговарали су Дејан Чокић, председник општине Младеновац и чланови Већа, Оливера Максимовић, Дејан Вићовац и Драган Марковић.

Дејан Чокић, председник градске општине Младеновац, поздравио је госте и упознао их са основним информацијама везаним за нашу општину.

– Младеновац је прављен као индустријаски град али је, нажалост, од те индустрије данас остало врло мало. Географски смо добро позиционирани у односу на Београд али и на општине Аранђеловац, Топола и Велика Плана. Тако да би евентуална изградња погона повукла сакупљање отпада и биомасе и из ових општина, односно био би покривен цео регион, а не само општина Младеновац. Могу да вам обећам да ће свака лоакција која вам буде интересантна бити обезбеђена заједно са свом потребном документацијом како би успоставили сарадњу на обострано задовољство – рекао је Чокић.

Представнике јапанске компаније превасходно су интересовали подаци о количини, начину сакупљања, обраде и сепарације отпада. 

Masaharu Fujishima, генерални менаџер компаније "Mitsui", представио је њихов концепт коришћења биомасе и чврстог отпада из градске средине у производњи енергије. 

– Ради се о јапанској технологији коришћења пољопривредног, али и чврстог отпада из градских средина, за производњу топлотне енергије. Говоримо о постројењу малих димензија капацитетеа 10 тона обраде отпада дневно где се као излаз добија 250 киловата електричне енергије. Дакле, имамо трансформацију чврстог отпада у електричну енергију. Такође, важно је да ова технологија не производи никакакве штетне утицаје по околину. Ово је почетна фаза пројекта, сада обилазимо интересантне општине и локације након чега ћемо израдити студију са којом ћемо обезбедити средства од јапанских државних или приватних фондова и банака за саму изградњу погона. Очекујемо да до маја или јуна ове године студија буде завршена. Сврха наше посете је да видимо какви су потенцијали у Младеновцу за овакав начин производње енергије. Било би јако корисно да чујемо од вас да ли постоје одговарајуће количине биомасе и отпада који би могли да се искористе на овај начин.

Оливера Максимовић, члан Већа за комуналну делатност и заштиту животне средине, рекла је да општина Младеновац озбиљно размишља о сваком начину и предлогу за искоришћење обновљивих извора енергије.

– Постоји потенцијал за искоришћење пољопривредног отпада, а што се тиче градског отпада још увек нисмо на том нивоу да се у домаћинствима примарно издваја разградиви отпад који би могао да се користи као биомаса. Наравно, уколико постоји озбиљно интересовања за коришћење ових сировина, могли би у наредне две до три године да успоставимо систем раздвајања органског од неоргханског отпада. Са друге стране, у сакупљању највећег дела пољопривредног отпада не постоји континуитете већ је тај посао сезонски условљен. Оно што увећава потенцијал пољопривредног отпада је то што је Младеновац воћарски крај те постоје значајне количине дрвета од орезивања воћа које се може искористити као биомаса. Количина чврстог, неселектираног отпада из домаћистава се креће до 60 до 70 тона дневно – рекла је Максимовићева.  

Након пријема у општини Младеновац, представници компаније "Mitsui" обишли су градску депонију.

Prava korišćenja: Gradska opština Mladenovac. ©2005-2023.
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 
Info centar GO Mladenovac: 011/7857-846
Tehnička podrška: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.