logo

Vesti

Смедерево: Дилери још у нокауту

Током протекле две године процесуирано више од 400 дистрибутера и уживалаца наркотика у Подунављу. Одлучујући ударац нарко-клану из Смедеревске Паланке задат 2007.

Током протекле две године процесуирано више од 400 дистрибутера и уживалаца наркотика у Подунављу. Одлучујући ударац нарко-клану из Смедеревске Паланке задат 2007.

СМЕДЕРЕВО - Током претходне две године, полиција је ухапсила је и процесуирала готово 200 трговаца наркотицима и поднела кривичне пријаве против исто толико уживалаца опојних дрога. При томе, великих криминалних ланаца нема, домаћи дилери су усамљени, а недавно је разбијена и нарко-група из Младеновца, која је хероином снабдевала Подунавски округ.

Иначе, велики обрачун полиције са нарко-дилерима започет је пре више од шест година, а можда пресудни ударац, од ког се нису ни опоравили, локалним трговцима задат је још 2007.

Тада су, подсетимо, у овдашњем тужилаштву - од укупног броја - половина процесуираних били нарко-дилери. Штавише, те године овде је процесуиран једнак број дилера као и деценију пре - у читавој бившој Југославији. Седиште тада најорганизованијег хероинског ланца била је Смедеревска Паланка, у којој је ухапшен један од вођа, а недуго потом "пао" је и један од главних смедеревских снабдевача хероином, преко чијих дилера је - за само неколико месеци - било растурено чак пет килограма "белог". Укупно је ухапшено 40 особа, најмлађи трговац била је девојчица од 15 година, а најстарији нарко-дилер имао је 67 година...

У финалу ове приче, Окружни суд у Смедереву је - у два процеса - судио члановима организованих нарко-група, односно пред лице правде изведено је 47 препродаваца дроге из Смедеревске Паланке, Велике Плане, Смедерева, Крагујевца и Београда. Чак 32 окривљена неправоснажно су осуђена на укупно 60 година затвора.

- Дрога у Смедерево долази из неколико праваца: Београд, Панчево, Крагујевац и Младеновац. Нема већих организованих група, углавном се тргује међу појединцима, а највише је марихуане и хероина, те нешто мање синтетичке дроге - каже начелник криминалистичке полиције у ПУ Смедерево, Дејан Анђелковић.

Ипак, чувари реда су - током последње две године - запленили више од десет килограма марихуане, уз око килограм хероина и амфетамина.

Међу последњим акцијама је разоткривање младеновачког нарко-клана, под збирним именом "Границе". Због налета хероина из овог правца, смедеревски инспектори добили су сагласност да пређу на београдску територију, а акцију су спроводили месецима - кријући се чак и од тамошњих колега - што се, касније, испоставило као више него оправдано.

Конкретно, организована трговина хероином начета је хапшењем шесторице дилера, осумњичених да су за три месеца продали пет килограма ове дроге, што је био контингент који на улици вреди око 100.000 евра. Три месеца касније, "пало" је још седморо чланова групе, а онда је - пратећи трагове наркотика - полиција дошла и на сопствена врата! Због сумње да су били доушници дилерима, иза решетака су завршила и три полицајца из Младеновца, а о успешности акције сведочи и крајње (не)очекивана чињеница: грађани су, са тераса, аплаудирали током хапшења.


Пренето из дневног листа "Новости"

 

Prava korišćenja: Gradska opština Mladenovac. ©2005-2023.
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 
Info centar GO Mladenovac: 011/7857-846
Tehnička podrška: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.