logo

Vesti

Изречена пресуда за убиство у Рајковцу

Изречена пресуда за убиство у Рајковцу
Породична трагедија која је 13. октобра прошле године потресла Младеновац ових дана је у Окружном суду добила епилог. Лазар Ђорђевић (69), пензионер из Рајковца осуђен је на три месеца затвора јер је прошле године, ...

Изречена пресуда за убиство у Рајковцу

Породична трагедија која је 13. октобра прошле године потресла Младеновац ових дана је у Окружном суду добила епилог. Лазар Ђорђевић (69), пензионер из Рајковца осуђен је на три месеца затвора јер је прошле године, у стању битно смањене урачунљивости, убио свог сина јединца Дејана (34), који је те ноћи малтретирао тешко покретну мајку.


Кобне ноћи, око 23.30 у породичној кући у Рајковцу, после краће препирке, Лазар је испалио шест хитаца из пиштоља у сина Дејана. Након што је убио сина, Лазар Ђорђевић пријавио се полицији телефоном и одмах признао злочин. Дејан је живео у очевом стану у Младеновцу, а код родитеља је долазио скоро свакодневно. Био је власник ауто-школе у Сопоту, где је и радио као инструктор вожње.


Отац је рекао полицајцима да су у последње време постали неподношљиви притисци које је на њега вршио син да продају породичну кућу, како би тим парама вратио дугове. Ђорђевић је рекао да више није могао да издржи притисак и претње сина, па се одлучио на очајнички потез. Иначе, Лазар је убиство починио својим пиштољем "берета", за који има дозволу више од двадесет година, и никад до тада није починио ниједно кривично дело.


Како преноси "Глас Јавности" судија Наталија Бобот рекла је да је веће прихватило одбрану окривљеног, која је током суђења поткрепљена доказима. Она је рекла и да је веће одлучило да Ђорђевићу казну умањи испод законског минимума, јер се ради о "тешкој животној трагедији којој је одлучујуће допринео сам убијени".


Ђорђевић је првобитно био оптужен за такозвано обично убиство, али је 31. октобра заменица окружног тужиоца Јелена Катић ублажила квалификацију дела на "убиство на мах". Катићева је у завршној речи навела да је покојни Дејан и вербално и физички злостављао своје родитеље, од којих је изнуђивао и новац. Због сталног сукоба са сином отац је био принуђен да га избегава, а 3. октобра је, како је указао тужилац, морала да интервенише и полиција. Ескалација сукоба догодила се кобног 13. октобра, када се старијем Ђорђевићу праг толеранције толико снизио да је дошло до трагедије.


Бранилац оптуженог, адвокат Нинослав Мајачић, указао је на околности под којима се све догодило: да је Лазар спавао када га је син пробудио рекавши му: "Устај Лазо, ево ти жена лежи", да би он сам сео да чита новине. Убрзо затим, Дејан им је показао текст у ком је писало да је баш ту у Рајковцу један човек убио своје родитеље и затим им рекао: "Овако ћете и ви завршити".


У тренутку када је покојни пошао до фиоке у којој је стајао прибор за јело с ножевима, старији Ђорђевић је, уплашен, "улетео" испред сина и затворио је. Тада је уследило гушање, током којег је млађи Ђорђевић зграбио металну кашику за обућу и њом двапут насрнуо на оца. Он је, у полуклечећем положају, из појаса извукао "пјетро берету" и пуцао, убивши сина на месту.Лазар Ђорђевић је у притвору провео два месеца, током који су његови Рајковчани петицијом тражили да буде пуштен на слободу. Тај период ће му бити урачунат у казну.

Prava korišćenja: Gradska opština Mladenovac. ©2005-2021.
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Informacije od javnog značaja: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Tehnička podrška: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.