logo

Aktuelnosti

Svečanost na spoen kompleksu Crkvenac

Kod Spomen česme "Crkvenac" održana je svečanost odavanja počasti pripadnicima škotskog sanitetskog osoblja na čelu sa dr Elsi Inglis i pripadnicima savezničkih sanitetskih misija koje su tokom Prvog svetskog rata stale na stranu srpske vojske i naroda.


Programu koji je priređen kod česme podignute septembra 1915.godine u znak zahvalnosti dr Elsi Inglis i njenim hrabrim koleginicama, a koje su činile najjaču žensku sanitetsku misiju na srpskom ratištu, prisutvovali su predstavnici ambasada Velike Britanije, Australije, Kanade i Holandije, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva odbrane, Vojske Srbije, Grada Vranja, Gradske opštine Mladenovac, boračkih udruženja i organizacije slepih i slabovidih.


Pozdravljajući goste, Vladan Glišić, predsednik Gradske opštine Mladenovac, izrazio je duboku zahvalnost svima koji su se odazvali pozivu da zajedno odamo počast doktorki Elsi Inglis, sanitetskoj misiji škotskih žena i svim sanitetskim misijama u Srbiji na njihovim herojskim podvizima tokom Prvog svetskog rata.


„Na ovom mestu, pre 108 godina, vojnici Moravske divizije, podizanjem ovog jedinstvenog spomenika, odužili su se svojim dalekim prijateljima i trajno sačuvali od zaborava njihova dobročinstva. Svi zajedno, pokazali smo da smo dostojni njihove velike žrtve i još većeg podviga. Sa istim, dubokim emocijama, ovaj spomenik govori podjednako o ljudima koji su ga podigli i onima u čiju čast je podignut“, rekao je Glišić.


"Ljudi kao što je bila doktorka Elsi Inglis su najsnažnija veza između Srbije i Britanije i putokaz solidarnosti, razumevanja, podrške na kojima možemo da gradimo čak i čvršće odnose u budućnosti", naveo je Edvard Ferguson, britanski ambasador u Srbiji.


Zahvaljujemo se Osnovnoj muzičkojj školi "Stevan Hristić" i Osnovnoj školi "Sveti Sava" na učešću u umetničkom delu programa. Posebna zahvvalnost Crkvenoj opštini Mladenovac, Komandi za obuku i Beogradskoj brigadi Vojske Srbije na učešću i podršci.

Crkvenac1
Crkvenac2
Crkvenac3
Crkvenac4
Crkvenac5

 

  • Datum kreiranja: .
Prava korišćenja: Gradska opština Mladenovac. ©2005-2023.
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 
Info centar GO Mladenovac: 011/7857-846
Tehnička podrška: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.