logo

Aktuelnosti

Obeležena godišnjica Kosmajsko – Varovničke bitke

Služenjem parastosa, polaganjem venaca i prigodnim programom, Gradska opština Mladenovac obeležila je danas godišnjicu Kosmajsko – Varovničke bitke.


Centralna svečanost održana je kod Spomenika na Varovnicama, gde su vence položile delegacije Gradske opštine Mladenovac, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kao i predstavnici boračkih i drugih udruženja. Venci su položeni i na Spomenik srpskom ratniku u centru grada i na Spomen-kosturnicu na gradskom groblju.


Predsednik Gradske opštine Mladenovac, Vladan Glišić, izrazio je zahvalnost borcima koji su za slobodu otadžbine i čast svoga doma i roda položili živote u neravnopravnoj borbi sa daleko vojno i brojčano nadmoćnijim neprijateljem.


„Varovnička bitka je jedan od najvećih i najtragičnijih događaja koji su zadesili Kosmajski kraj. Komanda srpske vojske i sa njom duboko moralno i emotivno povezan srpski narod, bili su svesni da je trideset kilometara fronta Kosmaj - Varovnice - Sibnica, kao i držanje vojske na Varovnicama, tas na vagi od kojeg zavisi uspeh svih daljih operacija ka zapadu. Neka je večna slava svim znanim i neznanim srpskim junacima sa svih bojišta u kosmajskom kraju“, rekao je Glišić.


Program na Varovnicama priredili su učenici Osnovne škole „Kosta Đukić“ iz Mladenovca.

Godisnjicavarovnice1
Godisnjicavarovnice2
Godisnjicavarovnice3
Godisnjicavarovnice4
Godisnjicavarovnice5

  • Datum kreiranja: .
Prava korišćenja: Gradska opština Mladenovac. ©2005-2023.
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 
Info centar GO Mladenovac: 011/7857-846
Tehnička podrška: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.