logo

Aktuelnosti

Митинг против доласка азиланата

Преко хиљаду грађана Младеновца окупило се данас испред зграде општине као би мирним протестом исказали своје противљење отварању Центра за азиланте у селу Мала Врбица.

Како је данас речено, скуп је организован против одлуке бивше Владе Србије која је у фебруару прошле године одлучила да локацију бивше ракетне базе "Мала Врбица" уступи Комесаријату за избеглице ради оснивања новог Центра за азиланте. Обзиром да је одлука донета без сагласности локалне самоуправе затражено је да Влада Србије исту поништи и да општини омогући откуп те локације.

Данашњем протестном окупљању у центру града поред представника мештана Мале Врбице и функционера градске општине Младеновац, присуствовали су и председници две суседне општине, Тополе и Смедеревске Паланке. Они су подржали Младеновчане у настојању да не дозволе отварање Центра за азиланте.   

Душан Ивановић, представник мештана села Мала Врбица у којем се планира отварање Центра за азиланте, рекао је да се све везано за најављено отварање овог коплекса радило на мала врата.

– Све ово што се радило у касарни "Мала Врбица" радило се на мала врата. Хтели су да нам узму то што нам треба за развој општине, за наш просперитет и просперитет наше деце. Развој општине - да, Центар за азил - не. Не можемо то да дозволимо јер смо јадни и сиромашни – рекао је Ивановић и захвалио се гостима из суседних општина на подршци.

Драган Јовановић, председник општине Топола, позвао је на одговорност све који су учествовли у доношењу овакве одлуке.

– Ко је из бивше Владе донео одлуку да се Центар за азиланте отвори у центру Шумадије ? Да ли то има логике ? Свуда у свету се ти центри отварају близу границе. Да ли су нама потребни азиланти или нам требају инвестиције и инфраструктурно повезивање Шумадије. Да није Шумадије не би било ни данашње државе Србије али ја видим да су то многи заборавили. Мене храбри да сте данас дошли у оволиком броју. Морате бити стрпљиви, истрајни и не дозволите да нико од вас прави расисте. Нисмо ми то. Ми се просто бојимо да ће долазак огромног броја азиланата у центар Шумадије угрозити безбедност и нас и наше деце. Ово није политичко питање већ нас, грађана из Шумадије, који желе да живе на својој земљи.

Имате максималну подршку свих грађана Тополе,  доћи ћемо кад год нас позовете. Нико народ није победио и ми у Тополи то знамо јер се годинама боримо против експлотације никла и само смо истрајношћу то успели да спречимо – рекао је Јовановић.

Подршку грађана Смедеревске Паланке, пренео је Радослав Милојичић, председник ове општине.

– Имам само једно питање. Зашто на позив нашег пријатеља Дејана Чокића због кога смо данас овде нису дошли председници свих општина из Шумадије. Зато што мисле да је Младеновац далеко. Младеновац се сутра може преселити у Смедеревску Паланку, Тополу, Баточину, Рачу или Кнић. Ми то нећемо да дозволимо. Ово није политичко питање, верско или национално. Ми смо из различитих странака и зато нема везе ко је водио или ко сада води Владу. Молим, пре свега, Драгана Ђиласа, Александара Вучића, Велимира Илића, Ивицу Дачића да дођу овде и да вам помогну. Ја као председник општине Смедеревска Паланка и сви моји суграђани стојимо иза вас. Ту смо шта год да треба – рекао је Милојичић.

Дејан Чокић, председник градске општине Младеновац, захвалио се колегама, председницима суседних општина, на подршци.

– Захваљујем се нашим комшијама из суседних општина, али ми је  жао што их данас није више са нама. Неки су обећали да ће доћи али то је изгледа само било декларативно. Жао ми је што они нису свесни колика је ово велика опасност за цео регион. Није ово само проблем Младеновца и надам се да ће сви схавтити озбиљност ситуације која је пред нама. Ми као општина имамо 5.500 незапослених и реално нема услова да овде буде Центар за азиланте. Нисмо у ситуацији да обезбедимо нама радна места, а камоли да дозволимо отварање Центра за азиланте. Ово су тешка времена и пренестите сваком пријатељу, рођаку и комшији колико је опасна ситуација у којој се налазимо. Оваквих скупова ће бити још и све вас позивам да учествујете јер једино је масовност оно што ће да нас очува и спречи отварање Центра за азил. Данас смо сви мештани Мале Врбице. Градска општина Младеновац од данас више није на овој адреси, од данас је наша адреса у касарни у Малој Врбици – рекао је Чокић.

По завршетку митинга, грађани су одржали протестну шетњу улицама Младеновца. Скуп је протекао у миру и без инцидената.

  • Datum kreiranja: .
Prava korišćenja: Gradska opština Mladenovac. ©2005-2023.
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 
Info centar GO Mladenovac: 011/7857-846
Tehnička podrška: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.