logo

Aktuelnosti

Возом брже до Београда

 

Министарка грађевине Зорана Михајловић, отоврила је данас обновљени део пруге Ковачевац - Сопот Космајски на железничком Коридору 10. 

Деоница Сопот Космајски - Ковачевац је дуга 18,4 км, а вредност радова је 11, 8 милиона долара и они су финансирани средствима руског кредита намењеног српској железници укупне вредности 800 милиона долара. Како је речено, на овом делу пруге брзина саобраћаја возова биће повећана са 30 на пројектованих 110-120 километара на сат.

Реконструкција пруге Сопот Космајски - Ковачевац је започета 6. априла ове године, а модернизацијом је била обухваћена комплетна грађевинска и електротехничка инфраструктура на тој деоници. Отварању овог дела пруге која спаја Младеновац и Београда, присутвовала је Наташа Јовановић, члан Привременог органа градске општине Младеновац.

Михајловићева је приликом отварања честитала представницима железница Дан железничара Србије 15. септембар, а пруга је отворена на традиционалан железнички начин тако што је отправник послова железничке станице у Сопоту Космајском дао сигнал након чега је протутњао воз.

 

Она је такође истакла да је вредност тренутних железничких пројеката већа од једне милијарде евра.

Министарка је подсетила да је прва пруга Београд-Ниш отворена пре 131 годину и да је тада повезивала Србију са Солуном, Пештом и Цариградом, као и да сада железница на том правцу, на коме је деоница Сопот Космајски - Ковачевац, спаја исток, запад, север и југ.

Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин је најавио да ће за око недељу дана у посету Србији доћи нови председник Руских железница Олег Белозјоров, који ће присуствовати отварању саобраћаја на још једној деоници која се финансира руским кредитом, од Руме до Голубинаца.

Он је, истичући да је железница један од стубова привреде сваке земље, рекао да радови који се финансирају руским кредитиом теку по плану, а на неким местима и боље од предвиђене динамике, као и да је приметно да постоји висок професионализам.

Иначе, српске железнице данас прослављају Дан железничара и обележавају 131 годину постојања, односно дан када је 1884. пуштена у саобраћај пруга Београд - Ниш. То је била прва пруга у јавном саобраћају у Србији, па се тај дан обележава и као Дан железничара Србије. Када је отворена пруга Београд-Ниш 1884. године просечна брзина возова била је 35 км на сат, а путовало се више од осам сати .

  • Datum kreiranja: .
Prava korišćenja: Gradska opština Mladenovac. ©2005-2023.
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 
Info centar GO Mladenovac: 011/7857-846
Tehnička podrška: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.