logo

Aktuelnosti

Дан сећања на НАТО агресију

altПолагањем венаца на Спомен чесму палим борцима од 1990 - 1999, данас у 12 часова, обележен је Дан сећања на погинуле у НАТО бомбардовању.

Испред чесме у градском парку, окупила се родбина, пријатељи и познаници тринаесторице Младеновчана који су погинули у ратним сукобима током последње деценије прошлог века, од којих је најмлађи имао само 19 година. У име градске општине Младеновац, венац је положио Владан Глишић, председник градске општине Младеновац.

Полагањем венаца, пошту погинулим суграђанима одали су и представници младеновачких подружница борачких организација и удружења, Удружења бораца рата од 1990. године, делагација УБНОР-а, Удуржење ветерана са Косова и Друштво за неговање традиција ослободилачких ратова Србије до 1918. године.

На данашњи дан пре 19 година, Северноатлантска алијанса почела је бомбардовање СР Југославије, које је трајало 78 дана. Одлука о бомбардовању тадашње СРЈ донета је, први пут у историји, без одобрења Савета безбедности УН, а наредбу је тадашњем команданту савезничких снага, америчком генералу Веслију Кларку издао генерални секретар НАТО Хавијер Солана.

altГотово да нема града у Србији који се током 11 недеља напада бар неколико пута није нашао на мети авиона НАТО пакта док је Црна Гора углавном била поштеђена масовних удара. Прве сирене означиле су почетак једанаестонедељног бомбардовања тадашње СР Југославије 24. марта 1999. године, око осам сати увече. Коначан број жртава званично никада није саопштен, а процене се крећу између 1.200 и 2.500 погинулих и око 5.000 рањених. За 78 дана бомбардовања порушено је 540 објеката, 58 мостова и 30 000 кућа.

  • Datum kreiranja: .
Prava korišćenja: Gradska opština Mladenovac. ©2005-2021.
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Informacije od javnog značaja: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
Tehnička podrška: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.