logo

Aktuelnosti

Положени венци на Спомен чесми "Црквенац"

altСвечаност одавања почасти припадницима шкотског санитетског особља на челу са др Елси Инглис и припадницима савезничких санитетских мисија које су током Првог светског рата стале на страну српске војске и народа, одржана је 15. септембра код Спомен чесме "Црквенац".

Програму приређеном поводом освећења чесме подигнуте септембра 1915. године у знак захвалности др Елси Инглис и храбрим Шкотланђанкама које су чиниле најјачу женску санитетску мисију на српском ратишту присутвовали су представници амбасада Велике Британије, Аустралије и Канаде, Министарства за рад, запошљавања, борачка и социјална питања, Министарства одбране, Града Врања, Српског лекарског друштва, градске општине Младеновац и Удружења грађана.

Поздрављајући госте, Владан Глишић, председник градске општине Младеновац, изразио је задовољство што су се гости одазвали позиву и својим присуством још једном одали признање докторки Елси Инглис и савезничким санитетским мисијама које су током Првог светског рата спасиле стотине хиљада живота у Србији.

alt- Градска општина Младеновац дубоко цени и поштује ваше присуство на Црквенцу на дан када обележавамо годишњицу освећења спомен чесме и када се сећамо херојског подвига докторке Елси Инглиси и савезничких санитетских мисија.

Ретка су места у Србији као што је Црквенац. Места која својим значајем и симболиком окупљају грађане, представнике војске, државних институција, градова, општина и држава савезница. Овај симбол хуманости, у времену рата и смрти када је најтеже бити хуман, обавезује нас да сваке године са истим ентузијазмом подсећамо себе и друге шта се овде десило.

Када је цео Младеновац био једна болница, докторка Инглис и медицинско особље жртвовали су себе за спас српске војске и цивила. Почетком 1915. године пегави тифус за само четири месеца убија 30.000 војника, преко 200.000 грађана и трећину војног санитета. Епидемија je коначно побеђена средином 1915. године.

Ту победу животом су платили многи савезнички лекари и медицинске сестре. Познати су примери савезничких лекара који су одбијали да приме вакцину говорећи да је она потребнија српским војницима. Била је то велика победа медицинске етике и људскости и доказ да су за опстанак народа у рату некада важнији лекари него војници.

Данас се поклањамо њиховим сенима, величини и човекољубљу. За све што су учинили за ову земљу и њен народ нека је вечна слава и хвала докторки Инглис и савезничком медицинском особљу - рекао је Глишић.

Културно уметнички програм приредили су хор и солисти ОМШ "Стеван Христић, КУД "Љубомир Ивановић Геџа" и ОШ "Бора Лазић" из Влашке.

altaltalt

  • Datum kreiranja: .
Prava korišćenja: Gradska opština Mladenovac. ©2005-2023.
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 
Info centar GO Mladenovac: 011/7857-846
Tehnička podrška: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.