logo

Aktuelnosti

Младеновац на конференцији "RE:TURN Serbia"

altГрадска општина Младеновац учестововала је на конференцији "RE:TURN Serbia" на којој су представљени резултати и искуства у процесу реинтеграције повратника по споразуму о реадмисији и побољшању њиховог положаја у друштву кроз запошљавање.

Конференцију су организовали Немачка организација за међународну сарадњу (ГИЗ), Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Национална служба за запошљавање.

Сузана Васић, члан Већа градске општине Младеновац задужене за социјална питања, националне мањине, унапређење и заштиту људских и мањинских права, представила је постигнуте резултате општине Младеновац у овој области кроз пројекат "Успостављање услуге Помоћ у кући за старије и инвалидне особе, кроз радно ангажовање геронтодомаћица, жена из друштвено осетљивих категорија".

- Спровели смо обуку за геронтодомаћице за 30 жена из друштвено осетљивих категорија - жртава насиља, жена са основним образовањем, Ромкиња, самохраних мајки и повратника по споразуму о реадмисији. Обука је трајала недељу дана, а жене су поред практичног имале и теоретски део. Последњег дана обуке полагали су стручни испит за који су добили сертификат Републичког завода за социјалну заштиту. Тренутно имамо 64 корисника ове услуге, а овим пројектом запослили смо 12 жена и два геронтодомаћина, од чега је петоро жена повратница по споразуму о реадмисији. Геронтодомаћице воде индивидиуалне планове за сваког корисника, а корисници једном месечно попуњавају анкетни лист којим оцењују пружену услугу. Већини жена је ово је прво радно ангажовање чиме су добиле могућност да прехране породицу. Ове активности спороводима већ једанаест месеци, а што се тиче осталих жена које су прошле обуку и о њима водимо евиденцију тако да су и неке од њих запослене - рекла је Васићева и додала да је пројекат добио високу оцену као и да ће бити продужен за још три месеца.

altalt

  • Datum kreiranja: .
Prava korišćenja: Gradska opština Mladenovac. ©2005-2023.
Kontakt: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. 
Info centar GO Mladenovac: 011/7857-846
Tehnička podrška: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.